Compania care le da cate 1.000 de dolari pe luna oamenilor pe care robotii sai ii inlocuiesc

Marti, 24 Decembrie 2019, ora 22:27
9508 citiri
Compania care le da cate 1.000 de dolari pe luna oamenilor pe care robotii sai ii inlocuiesc
Foto: captura video YouTube

Ca va provoca somaj in masa ori ca va crea noi oportunitati si tipuri de joburi, un lucru este clar: automatizarea va transforma radical piata muncii in deceniile ce urmeaza.

Companiile din domeniu sunt constiente de acest lucru si iata ca unele dintre ele incep sa se gandeasca si la consecintele pe care tehnologia dezvoltata de ele le au asupra angajatilor.

Asa se intampla cu Makr Shakr, compania din spatele robotului-barman Toni, care a anuntat de curand ca pentru fiecare robot vandut va acorda un fel de stipendiu lunar de 1.000 de dolari unei persoane selectate, inca nu stim pe baza caror criterii, dintr-un domeniu despre care se preconizeaza ca va fi afectat de automatizare, noteaza Digital Trends.

Banii vor fi oferiti in cadrul unui program pilot, care va fi lansat in luna decembrie in SUA si spre sfarsitul anului viitor in Europa si ar trebui sa-i sprijine pe beneficiari in procesul cautarii unui loc de munca mai sigur.

Schema companiei fondate de arhitectul italian Carlo Ratti, profesor la Massachusetts Institute of Technology, seamana foarte tare cu mult dezbatutul venit de baza universal, cu nuanta ca, in cazul de fata, compania care provoaca aceste transformari pe piata muncii ii plateste direct pe angajatii afectati.

Cei de la Makr Shakr au dezvaluit si numele primului beneficiar al programului. Este vorba de americanul Brian Townsell, in varsta de 50 de ani, care a lucrat mai toata viata in restaurante si in hoteluri.

Townsell si-ar dori sa lucreze acum in domeniul berariilor, dar, spun reprezentantii companiei, nu poate sa faca trecerea catre o noua cariera in timp ce isi intretine familia. Cei 1.000 de dolari ar trebui sa-i ofere libertatea de care are nevoie. Makr Shakr nu precizeaza pe ce perioada va fi acordat acest "stipendiu".

Intentie nobila sau strategie de marketing, schema celor de la Makr Shakr readuce in prim-plan o discutie care nu mai poate fi evitata mult timp.

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#companie roboti bani oameni , #roboti