CERT-RO arata de unde provin hackerii care ataca institutiile din Romania. SRI: Chinezii au atacat spitalele din Bucuresti

Vineri, 21 Iunie 2019, ora 15:006394 citiri
CERT-RO arata de unde provin hackerii care ataca institutiile din Romania. SRI: Chinezii au atacat spitalele din Bucuresti
Foto: Arhiva Ziare.com

Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica a realizat un raport al atacurilor informatice asupra administratiei publice din Romania.

Conform acestuia, top zece al tarilor din care provin atacurile arata astfel: Ucraina, SUA, China, Rusia, Regatul Unit, Bulgaria, Olanda, Germania, Polonia si Seychelles (Seisele).

Atacurile au venit din 190 state/teritorii, iar cele provenite din primele 10 tari au reprezentat un procent de 84,92%.


Foto: CERT-RO

CERT-RO sustine ca 20% dintre echipamentele IT din zona administratiei publice locale sunt afectate de diferite aplicatii malitioase.

"6,82% din alerte procesate la nivelul CERT-RO au continut informatii referitoare la tipuri de malware. Pozitia #1 este detinuta de aplicatii malware care inca nu au fost incluse intr-o categorie dedicata (malware Generic) . Comparand datele colectate din surse externe si interne, in Top 10 Malware se identifica unele tipuri comune de malware, Mirai, Ramnit si Andromeda", se arata in reportul citat.


Foto: CERT-RO

De asemenea, CERT-RO transmite ca peste jumatate dintre datele colectate au reprezentat atacuri de tip Bad reputation2 (51,23%), 2,58% au fost atacuri de tip Phishing, 1,11% atacuri de tip Malware si 0,08% de tip Trojan. De asemenea, atacurile de tip DDoS au reprezentat 0,1% din totalul atacurilor cibernetice desfasurate asupra administratiei publice locale.

Citeste AICI raportul intreg realizat de CERT-RO

SRI: Autorii atacurilor din spitale sunt de origine chineza

Pe de alta parte, Centrul National Cyberint, din cadrul SRI, a transmis, vineri, ca autorii atacurilor asupra spitalelor din Bucuresti sunt chinezi.

"In legatura cu atacurile ciberbetice de la spitale, Centrul National Cyberint suspecteaza ca atacatorii sunt de origine chineza. Au fost luate in calcul orele la care hackerii chinezi au fost activi si indiciile lasate in mesajele de rascumparare", a transmis SRI, intr-un comunicat.

Amintim ca recent cinci spitale din Bucuresti au fost atacate cibernetic, printre ele aflandu-se si "Victor Babes".

Vezi si Atacul asupra spitalelor din Romania face parte dintr-o actiune la nivel global. Cazuri similare au mai fost in SUA si Germania

A.G.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News