Cele mai influente inventii din lume

Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 10:32
5486 citiri
Cele mai influente inventii din lume
Foto: Arhiva

Tehnologia ne ajuta la indeplinirea unor sarcini si ne face existenta mai usoara. Daca unele inventii din acest domeniu au o intrebuintare mai restransa, altele sunt atat de raspandite, incat le percepem ca facand parte din rutina noastra.

Publicatia CNBC a realizat un clasament al inventiilor din ultimii 50 de ani care au influentat cel mai mult desfasurarea activitatilor zilnice.

Comertul electronic

Comertul electronic s-a dezvoltat in anii '60 si '70 din schimbul de informatii facut prin intermediul retelelor computerizate intre unele companii. In anii '80, CompuServe a creat Electronic Mall, primul magazin on-line, de unde clientii puteau achizitiona produsele firmei. Iar odata cu lansarea in anii '90 a browsere-lor, comertul electronic a explodat.

Cel mai important avantaj al cumparaturilor on-line este acela ca nu mai trebuie sa te deplasezi pana la magazinul respectiv. Intreaga gama de produse iti este la dispozitie pentru un singur click, iar produsele sunt livrate direct acasa.

Sistemul de Pozitionare Globala (GPS)

Sistemul de Pozitionare Globala (GPS) a aparut odata cu lansarea in anul 1978 a primului satelit care trimitea date pe Pamant despre pozitia unor anumite obiecte sau persoane. Insa aceste informatii erau disponibile decat pentru un numar extrem de limitat de persoane. Abia in anul 2000, presedintele american, Bill Clinton, a permis accesul liber al populatiei la semnalul GPS.

Acum, sistemele de pozitionare globala au devenit foarte ieftine si permit reperarea rapida a unei persoane sau a unui obiect. In plus, acestea sunt incorporate chiar in masini sau telefoane.

Telefonul mobil

Telefoanele de masina au fost inventate inca din anii 1970, insa abia in 1983 Motorola a prezentat primul telefon mobil care putea fi manevrat manual. DynaTAC 8000x cantarea aproape un kilogram si costa 3.995$.

Insa tehnologia s-a dezvoltat atat de mult in ultimii 30 de ani, incat o persoana care poseda un telefon mobil poate fi localizata chiar daca acesta este inchis.

Combustibilul bio

Combustibilul bio este creat prin transformarea chimica a unor substante care se gasesc in biomasa si care au proprietati similare cu cei fosili. Momentan, doar doi combustibili bio sunt in comert, biodiesel si cel bazat pe etanol. Daca acestia nu s-ar fi folosit la scala industriala, atunci combustibilul clasic s-ar fi epuizat. In SUA, se vrea ca benzina si motorina bio sa ia locul celor clasice pana in 2030.

Codul de bare

Primul cod de bare (care sa includa si cititor) a fost inventat in anii '50, insa nu a fost implementat la nivel comercial decat in anii '60. In 1970, a fost dezvoltat un cod de bare standard, numit UPC. Astazi, acestea sunt extrem de des folosite, fiind folosite in multe domenii, de la industria alimentara la armata.

Panourile solare

Oamenii de stiinta au descoperit pentru prima data efectul fotovoltaic in anii 1800, insa panourile solare au luat amploare abia in anii 1970, pentru a combate criza de petrol si de energie din acea perioada. Astazi, exista numeroase instalatii care folosesc lumina solara pentru a produce energie, iar unele case sau sedii comerciale sunt incalzite cu ajutorul acestora.

Fibrele optice

Stiinta care sta la baza fibrelor optice a fost studiata inca din anii 1800, insa abia in 1970 calitatea acestora a ajuns la nivelul la care sa permita folosirea lor pentru telecomunicatii. Fibrele optice au multe avantaje, cum ar fi acoperirea unei distante foarte mari si transfer de date foarte rapid (100 gigabytes pe secunda).

Bancomatele

Primele versiuni de bancomate au aparut in anii 1960, insa acelea eliberau doar o mica cantitate de bani si nu erau conectate la calculator. Abia in anii 1970 aceste probleme au fost rezolvate, iar odata cu inventarea cardurilor cu banda magnetica, bancomatele au devenit extrem de populare. Acum, acestea permit tranzactii bancare non-stop si fara interactiune umana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
Apple lucrează la un model de ochelari inteligenți. Pot înlocui căștile AirPods
Apple lucrează la un model de ochelari inteligenți. Pot înlocui căștile AirPods
Apple se află în plin proces de dezvoltare a unei noi game de produse inteligente alimentate de inteligență artificială, inclusiv ochelari inteligenți, căști AirPods cu camere și inele...
#inventii, #tehnologie, #Bancomat, #comert electronic, #telefon mobil, #fibra optica, #GPS , #tehnologie