Ce legatura are Romania cu lovitura colosala a hackerilor care au dezvaluit date despre 50 de milioane de turci

Joi, 07 Aprilie 2016, ora 10:34
3640 citiri
Ce legatura are Romania cu lovitura colosala a hackerilor care au dezvaluit date despre 50 de milioane de turci
Foto: Arhiva Ziare.com

Hackerii care au publicat online datele personale ale aproape 50 de milioane de turci, printre care presedintele Recep Tayyip Erdogan, predecesorul sau Abdullah Gul si premierul Ahmet Davutoglu, au folosit servere din Romania.

Asa-numita "Baza de Date a Cetatenilor Turci" cuprinde 49.611.709 de documente, ce includ, potrivit hackerilor, numele si prenumele persoanelor vizate, numele parintilor, codul numeric personal, sexul, locul si data nasterii, dar si adresa completa, relateaza Deutche Welle.

"Cine si-ar fi imaginat ca ideologiile retrograde, favoritismele si ascensiunea extremismului religios in Turcia va duce la o infrastructura tehnica fragila si vulnerabila?", au scris hackerii, ironic, pe prima pagina a bazei de date, langa o imagine a lui Erdogan.

Associated Press a confirmat autenticitatea a opt din 10 coduri numerice personale apartinand unor turci de rand.

Lovitura colosala a hackerilor: Datele a 50 de milioane de turci, inclusiv Erdogan, au ajuns pe Internet

Piratii cibernetici, care ar fi islandezi, au lasat si un mesaj pentru cetatenii americani, prin care le-au cerut sa nu il aleaga pe favoritul la investitura republicana Donald Trump, pentru ca "pare ca stie si mai putine decat Erdogan despre conducerea unei tari".

Sursa scurgerii de informatii nu este clara deocamdata, dar se pare ca ar fi Administratia Publica turca.

Parchetul General de la Ankara a demarat o ancheta in acest dosar, in timp ce ministrul comunicatiilor, Binali Yildrim, a anuntat ca datele au fost stranse de partidele politice pentru alegerile din 2009. El a sugerat ca scurgerea de informatii, cea mai mare din istoria Turciei, este opera unei "structuri paralele".

Nu este prima data cand Turcia este victima piratilor informatici. Anonymous a publicat recent 17,8 gigabytes de documente ale Directoratului General pentru Securitate de la Ankara. Hackerii au spus ca aceasta este o razbunare pentru "diversele abuzuri" comise de Guvernul turc in ultimele luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#hackeri Turcia servere Romania, #hackeri date Turcia, #hackeri date Erdogan , #hacker