Bitdefender: Atacul informatic care afecteaza Ucraina a lovit si Romania. Se numeste GoldenEye

Marti, 27 Iunie 2017, ora 17:38
8738 citiri
Bitdefender: Atacul informatic care afecteaza Ucraina a lovit si Romania. Se numeste GoldenEye
Foto: Ziare.com

Mai multe companii si institutii din Romania au fost afectate marti de o noua amenintare cibernetica de tip ransomware, denumita GoldenEye, care cripteaza datele utilizatorilor si apoi solicita recompensa.

Anuntul a fost facut marti de producatorul roman de solutii de securitate cibernetica Bitdefender. Este vorba despre acelasi atac care a lovit si Ucraina.

Amenintarea GoldenEye a facut deja victime in mai multe tari la nivel global, a avertizat Bitdefender.

"Spre deosebire de alte versiuni de ransomware, care blocheaza datele utilizatorilor de pe calculatoarele infectate si apoi solicita recompensa pentru a le reda accesul, noua versiune GoldenEye nu le permite victimelor sa mai foloseasca dispozitivul infectat, dat fiind ca, dupa ce termina procesul de criptare a datelor, forteaza calculatorul sa se inchida si il face inutilizabil pana la plata recompensei de 300 de dolari", a anuntat compania.

Amintim ca si Ucraina este lovita de un atac cibernetic masiv, care a doborat deja reteaua informatica a Guvernului si a blocat mai multe sisteme ale aeroportului international de la Kiev, relateaza Sky News si Reuters.

Specialistii in securitate cibernetica recomanda utilizatorilor sa faca mai multe copii ale datelor de importanta strategica pentru a evita pierderea acestora. In plus, utilizatorii sunt sfatuiti sa actualizeze in regim de urgenta sistemul de operare si toate programele de pe calculator la cele mai recente versiuni si sa evite sa foloseasca versiunile mai vechi ale programelor.

In martie 2017, Microsoft a furnizat un patch care blocheaza exploatarea vulnerabilitatii MS17-010 de catre atacurile de tip ransomware, dar un numar necunoscut de calculatoare si servere la nivel global - inclusiv cele care folosesc versiuni invechite ale Windows - nu au primit respectiva actualizare si risca sa fie infectate in orice moment, au avertizat specialistii.

Amintim ca 300.000 de computere din 150 de tari au fost afectate in urma unui atac cibernetic care a avut loc luna trecuta. Marea Britanie a fost una dintre tarile grav lovite.

Totusi, cea mai afectata a fost atunci Rusia, fiind urmata chiar de Ucraina.

Citeste si:

Iata mai multe stiri pe tema atacurilor cibernetice

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#nou atac cibernetic Romania, #atac ransomware Romania, #atac cibernetic GoldenEye Romania, #GoldenEye Romania atac , #atac cibernetic