Bilant al atacului informatic global: 130.000 de sisteme, din peste 100 de tari, au fost afectate

Duminica, 14 Mai 2017, ora 10:11
3274 citiri
Bilant al atacului informatic global: 130.000 de sisteme, din peste 100 de tari, au fost afectate
Foto: arhiva Pixabay

Mikko Hypponen, un oficial al firmei de securitate cibernetica F-Secure, a declarat ca 130.000 de sisteme informatice din peste o suta de tari au fost afectate de valul de atacuri cibernetice, cele mai multe in Rusia si India, unde sistemul de operare Windows XP continua sa fie popular.

Hypponen a declarat ca seria de atacuri pare sa reprezinte "cea mai mare epidemie de ransomware din istorie".

Microsoft a transmis ca situatia este "dureroasa" si va lua "toate masurile posibile pentru a proteja clientii nostri". Gigantul a trecut la oferirea de actualizari de securitate "pentru toti clientii care folosesc platforme Windows", inclusiv sistemele de operare Windows XP, Windows 8 si Windows Server 2003, informeaza agentia de stiri AFP.

Microsoft ofera gratuit solutii de securitate

Firma de securitate informatica Symantec a comunicat ca majoritatea sistemelor afectate sunt in Europa, iar atacurile par sa fi fost aleatorii.

Virusul s-a raspandit prin intermediul retelelor locale, "fara actiunea utilizatorilor, exploatand o vulnerabilitate cunoscuta a Microsoft Windows".

Ce stim pana acum despre cel mai mare atac de tip ransomware din istorie

Kaspersky Labs a anuntat ca Rusia se afla pe primul loc in randul tarilor afectate de virusul informatic WannaCry, aici fiind semnalate peste 70% din atacuri, in timp ce Romania se afla pe locul noua, la mica distanta de China, fiind a doua cea mai afectata tara din Uniunea Europeana, dupa Luxemburg.

Virusul de tip malware folosit in valul de atacuri informatice care a afectat recent zeci de tari a fost lansat in luna aprilie de un grup de hackeri intitulat Shadow Brokers, care sustine ca descoperit o bresa de securitate mentionata in documentele NSA dezvaluite de WikiLeaks, potrivit Kaspersky.

Cu mult inainte de atac, firmele de securitate cibernetica au tras un semnal de alarma in legatura cu nivelul inadecvat de securitate a sistemelor informatice folosite de multe institutii si companii din intreaga lume. Institutii precum Serviciul National Medical din Marea Britanie continua sa foloseasca Windows XP, un sistem de operare pentru care Microsoft nu mai ofera suport din anul 2014.

Atacurile au fost lansate cu un virus informatic care blocheaza computerele si solicita plati pentru deblocare in moneda virtuala Bitcoin. Expertii in tehnologie informationala incearca sa afle daca atacurile au fost lansate de un singur grup de hackeri.

Valul de atacuri cibernetice a afectat Serviciul National Medical din Marea Britanie, Ministerul rus de Interne, compania spaniola de telecomunicatii Telefonica, firma americana de curierat FedEx, grupul francez Renault si alte sute de companii si institutii din intreaga lume.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#atac informatic global bilant , #atac cibernetic