Cum ți se fură datele de pe buletin și te trezești cu împrumuturi la bănci

Marti, 21 Iunie 2022, ora 03:40
27652 citiri
Cum ți se fură datele de pe buletin și te trezești cu împrumuturi la bănci
Unul dinte cei mai cunoscuți ”tâlhari online”, condamnat la șapte ani de închisoare FOTO / Observator de Călărași

Un tânăr în vârstă de 28 de ani din Ploiești, cunoscut pentru nenumăratele sale infracțiuni săvârșite în mediul online, a fost condamnat la șapte ani de închisoare printr-o decizie a Judecătoriei Ploiești.

Tânărul, cu studii în domeniul juridic și fost angajat în domeniul bancar, a reușit să înșele zeci de persoane suficient de naive încât să-i încredințeze datele de identitate.

Cu astfel de informații valoroase în mână și cu secretul meseriei deprins în perioada în care lucra la bancă, Albert Mihăilescu a reușit să facă împrumuturi pe numele altor oameni, dar banii să-i încaseze și să-i cheltuie el.

Tânărul a fost trimis în judecată pentru nu mai puțin de 11 fraude informatice, dar mai este cercetat și în alte dosare penale pentru fapte similare.

În acest caz, Mihăilescu se folosea doar de naivitatea oamenilor și de lejeritatea prin care se poate obține un împrumut doar apelând la serviciile online ale instituțiilor de profil.

Cum proceda

Mihăilescu contacta diverși cetățeni care aveau anunțuri de vânzare pe site-urile de mică publicitate. Se arăta interesat să cumpere diverse obiecte, de regulă de valoare, dar pentru a finaliza afacerea, solicita vânzătorului o fotografie a actului de identitate de care susținea că are nevoie pentru a face transferul bancar și să achite bunul cumpărat. Evident că tranzacția nu mai avea loc, Mihăilescu fiind interesat doar de buletinul vânătorului, nu de ceasul sau telefonul scos la vânzare.

Odată intrat în posesia fotografiei cu buletinul, Mihăilescu trecea la treabă. Folosindu-se de datele de identitate ale cetățeanului respectiv, tânărul ploieștean solicita împrumuturi la instituții nebancare, unde actele nu sunt verificate cu atâta rigurozitate.

Împrumuturile nu erau de mare valoare, de ordinul câtorva mii de lei, însă erau multe și la diverse instituții. Banii îi erau virați într-un cont deschis pe numele unor prieteni prin intermediul aplicațiilor de internet banking.

Unul dintre amicii lui a explicat în fața instanței că nici măcar nu a știut că în contul său intraseră bani de la diverse IFN-uri pentru că nu solicitase astfel de împrumuturi. A precizat că la un moment dat a locuit în aceeași casă cu Mihăilescu și bănuiește că în acea perioadă prietenul său îi furase datele din bancă.

Mihăilescu a reușit în urmă cu câțiva ani să cumpere chiar un Maserati GrandTurismo GT, folosindu-se tot de o șarlatanie informatică, dar și pachete turistice foarte scumpe. În urmă cu trei ani a chelutit în câteva ore peste 100.000 de lei de pe cardul unui prahovean. Individul are dosare penale pe rolul mai multor instanțe penale din Prahova și București, fiind unul dintre cei mai cunoscuți infractori în domeniul fraudei infromatice din sudul țării.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Horoscop zilnic. Vineri, 19 aprilie. Zodia care va ieși la o întâlnire
Horoscop zilnic. Vineri, 19 aprilie. Zodia care va ieși la o întâlnire
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Va fi mare...
Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Din cauza scumpirilor, unii români au renunțat la vacanțe sau își permit cu mari sacrificii una pe an. La cealaltă extremă sunt cei care pleacă des în vacanțe mai scurte sau mai lungi,...
#Internet banking, #internet banking Romania, #frauda, #bani , #frauda