Ziarul pro-democratie Apple Daily si-a publicat ultima editie. Reactia lui Joe Biden: ''Este o zi trista pentru libertatea presei''

Vineri, 25 Iunie 2021, ora 07:28
2277 citiri
Ziarul pro-democratie Apple Daily si-a publicat ultima editie. Reactia lui Joe Biden: ''Este o zi trista pentru libertatea presei''
Ziarul Aplle Daily a aparut joi pentru ultima data FOTO Global News

Ziarul pro-democratie Apple Daily din Hong Kong si-a publicat joi ultima editie, la o saptamana dupa arestarea mai multor directori acuzati de "complicitate cu forte straine", una dintre infractiunile incluse in controversata lege privind securitatea nationala pe care Beijingul a impus-o anul trecut in Hong Kong, informeaza agentiile internationale de presa.

Autoritatile din Hong Kong au folosit aceeasi acuzatie pentru a ingheta cu cateva zile inainte activele ziarului, despre care sustin ca a publicat peste 30 de articole in care a cerut sanctiuni internationale impotriva guvernelor de la Beijing si Hong Kong, ceea ce, spun ele, constituie o ''conspiratie cu tari straine''.

Controversata lege prevede pedepse mergand pana la inchisoare pe viata pentru cazuri precum secesiune, subversiune, terorism sau complicitate cu forte straine si a fost puternic criticata de miscarea pro-democratie din oras, care considera ca aceasta legislatie va pune capat autonomiei si libertatilor de care se bucura fosta colonie britanica.

''Este o zi trista pentru libertatea presei din Hong Kong si din intreaga lume'', a reactionat presedintele american, Joe Biden, dupa inchiderea ziarului, cunoscut pentru pozitia sa critica fata de autoritatile de la Beijing.

''Intensificarea represiunii din partea Beijingului a ajuns la un asemenea nivel incat Apple Daily, un bastion al jurnalismului independent atat de necesar in Hong Kong, si-a incetat acum publicarea'', a punctat Biden intr-un comunicat, citat de EFE si DPA.

''Prin arestari, amenintari si prin fortarea unei legi a securitatii nationale care incrimineaza libertatea de exprimare, Beijingul a insistat sa-si exercite puterea pentru a suprima presa independenta si a reduce la tacere opiniile disidente''. ''Beijingul trebuie sa inceteze persecutarea presei independente si sa-i elibereze pe jurnalistii si directorii de presa care au fost retinuti. Actul de jurnalism nu este o crima'', a insistat presedintele SUA.

Liderul de la Casa Alba a acuzat guvernul chinez ca ''neaga libertatile fundamentale si ataca autonomia Hong Kong-ului si institutiile si procesele sale democratice'', intr-un mod ''incompatibil cu obligatiile sale internationale''. Statele Unite nu vor renunta sa sprijine poporul din Hong Kong, a mai spus Biden, adaugand ca jurnalistii sunt ''mai necesari ca oricand'' in acest teritoriu si ''peste tot in lume unde democratia este amenintata''.

Uniunea Europeana si Reporteri fara Frontiere au acuzat si ele Beijingul pentru inchiderea publicatiei si au spus ca aceasta indica o suprimare a libertatii presei in Hong Kong.

Apple Daily a fost fondat in urma cu 26 de ani si avea un tiraj de aproximativ 80.000 de exemplare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ziare, #hong kong, #democra ie , #stiri internationale