Wesley Clark, consilierul onorific al lui Ponta, avertizeaza: Inarmati Ucraina! Amintiti-va de Rwanda

Vineri, 27 Februarie 2015, ora 22:26
13071 citiri
Wesley Clark, consilierul onorific al lui Ponta, avertizeaza: Inarmati Ucraina! Amintiti-va de Rwanda
Foto: Hepta.ro

Generalul Wesley Clark, fost comandant al fortelor NATO in Europa si consilier onorific pe probleme strategice al lui Victor Ponta, considera ca Ucraina trebuie inarmata, in conflictul cu rebelii prorusi din estul tarii, lansand si un avertisment: "Amintiti-va de Rwanda!".

"In zilele de dupa Razboiul Rece, SUA au invatat ca atunci cand am putea face o diferenta, ar trebui sa o facem. In Rwanda nu am facut-o si 800.000 de oameni au murit.

In Bosnia, am intarziat si mai mult de 100.000 au murit si 2 milioane si-au parasit locuintele, inainte de a actiona. Este momentul sa invatam acele lectii si sa actionam acum in Ucraina", a scris Wesley Clark, intr-un editorial pentru USA Today.

Lupte grele la granita cu Romania: Ce va face Putin, daca SUA inarmeaza Ucraina?

Acesta subliniaza ca, in prezent, in Ucraina fortele sustinute de Rusia continua sa se intareasca si sa atace pozitiile ucrainene.

"Al doilea acord de la Minsk care cere un armistitiu, o retragere a armelor grele si o retragere a luptatorilor straini nu a fost implementat. Pierderile de ambele parti sunt masive, mult mai importante decat se recunoaste public.

Rusia isi foloseste cel mai nou echipament - tancuri, rachete cu raza lunga, drone - pentru a marunti fortele ucrainene carora le lipseste echipamentul modern. Desigur ca Rusia inca neaga prezenta trupelor sale", mai spune generalul american.

O tara din UE "isi rezerva dreptul" sa trimita arme letale Ucrainei, sa lupte cu Rusia

"Cancelarul german Angela Merkel insista ca nu exista o solutie militara insa, asemenea Balcanilor, nu exista o solutie diplomatica pana cand 'usa' interventiei militare nu este inchisa pentru presedintele rus Vladimir Putin. Iar inchiderea usii este de fapt mai simpla decat v-ar face multi sa credeti", adauga Wesley Clark.

Acesta sustine ca fortele ucrainene sunt mult mai slabe decat cele ale separatistilor, in timp ce Rusia continua sa livreze tancuri si artilerie.

"Pentru ca diplomatia sa functioneze, frontul trebuie stabilizata. Ucraina are nevoie de mijloacele pentru a se apara - radare, drone, echipamente cu viziune nocturna si comunicatii sigure. Toate acestea sunt deja disponibile in stocurile Statelor Unite, Poloniei si altor aliati. Nu este nevoie de vreun militar american in lupta si de vreun avion american", a mai notat generalul american.

Cine vrea inarmarea Ucrainei si cine nu - Romania ramane deoacamdata in afara

Posibilitatea livrarii de arme Ucrainei de catre Romania a fost evocata in aceasta luna, insa ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, aflat in vizita in tara noastra, saptamana trecuta, a explicat ca acest lucru este exclus pentru moment.

Furnizeaza Romania arme Ucrainei? Ce spune ministrul ucrainean de Externe

"Avem contracte cu multe state pentru a achizitiona armament si pentru a contracara teroristii. Daca pana acum un an, fortele armate ucrainene erau ca si inexistente, acum pot face fata agresiunii.

In momentul de fata, nu avem nicio negociere concreta cu Romania privind cumpararea sau livrarea de armament. Dar Ucraina are relatii destul de bune cu state care ne pot ajuta sa ne echipam", a spus Klimkin.

Ambasadorul Ucrainei in Romania: Acordul de la Minsk e mort. Vrem arme

In schimb, ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Teofil Bauer, afirma, pe 19 februarie, ca tara sa isi doreste aprovizionarea cu arme: "Avand in vedere cu cine luptam, pe cine avem de partea cealalta a liniei frontului, bineinteles ca ne-am adresat comunitatii internationale, catre statele care au posibilitati, sa ne furnizeze armament cu care sa putem face fata. Daca ne referim la regulile internationale, Ucraina are dreptul sa se adreseze oricaror state care nu sunt sub embargou de a vinde armament".

Ucraina a gasit de la cine sa cumpere arme letale

Intre timp, Ucraina a anuntat in aceste zile ca va achizitiona arme defensive din Emiratele Arabe Unite. Anuntul vine pe fondul ezitarii Occidentului de a-i furniza arme pentru a lupta cu separatistii din estul tarii, sprijiniti de Rusia. Kievul cere de luni bune arme letale Occidentului, insa Germania, Franta si Marea Britanie se impotrivesc, de teama unei escaladari a conflictului.

William Hague: Marea Britanie nu va furniza arme Ucrainei

Insusi fostul ministru britanic de Externe William Hague a subliniat ca tara sa nu va furniza arme Ucrainei, precizand ca trebuie reflectat "foarte, foarte atent" inainte de a se trimite arme intr-o zona de conflict.

O tara din UE "isi rezerva dreptul" sa trimita arme letale Ucrainei, sa lupte cu Rusia

Acesta a fost contrazis insa de succesorul sau, secretarul de stat pentru Afaceri Externe din Marea Britanie, Philip Hammond, care a declarat ca tara sa ar putea furniza armament letal guvernului din Ucraina, pentru a lupta impotriva separatistilor prorusi.

Fost premier al Suediei: Ucraina are nevoie de arme!

De asemenea, un alt fost premier al unei tari din Uniunea Europeana, suedezul Carl Bildt, sustine ca Ucraina are nevoie de arme.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Wesley Clark inarmare Ucraina, #Wesley Clark arme Ucraina, #SUA inarmare Ucraina, #furnizare arme Ucraina , #Ucraina