Vladimir Putin va incerca sa recladeasca URSS?

Duminica, 02 Octombrie 2011, ora 15:45
3807 citiri
Vladimir Putin va incerca sa recladeasca URSS?
Foto: punkt.md

Va incerca Putin sa recladeasca URSS? Majoritatea politologilor din fostul spatiu sovietic dau un raspuns afirmativ la aceasta intrebare, urmarind cu ingrijorare evenimentele din ultima vreme.

Ca viitor presedinte, Vladimir Putin va spori eforturile de reintegrare in spatiul post-sovietic a catorva dintre republicile vecine. Cel putin asa cred observatorii politici din tarile invecinate Rusiei. Instrumentul principal de ghidare a activitatii politicii externe ar putea fi gigantul Gazprom, conform unei analize Deutsche Welle.

Observatorii independenti din fostele republici sovietice exprima o imensa ingrijorare fata de intentiile lui Vladimir Putin, care si-a anuntat candidatura la presedintia Rusiei. Noile incercari ale Moscovei de reintegrare a fostilor sateliti ar putea fi periculoase, crede politologul bielorus, Vladimir Mackiewicz.

"De aceasta data, Putin nu va veni sa rezolve problemele curente ale tarii sale, ci va avea misiunea de a transforma Rusia intr-o mare forta mondiala", spune expertul din Belarus. S-ar putea sa asistam la o incercare de consolidare a unei noi Uniuni Sovietice. "Belarus ar putea fi prima tara care ar simti pe propria piele aspiratiile Rusiei", completeaza specialistul.

Politologul Olga Abramova, fost deputat al parlamentului din Belarus, este convins ca Putin va duce aceeasi politica de acaparare vizavi de Belarus. Uniunea vamala dintre Rusia, Belarus si Kazahstan a fost creata in mod deliberat, chiar acum, inainte de alegeri.

Conform ei, aceasta uniune este un fel de trambulina electorala pentru tandemul Putin-Medvedev. Abramova este convinsa: dupa alegeri, ca un nou pas catre asimilarea Belarus, Moscova va incerca sa impuna rubla ruseasca in aceasta tara.

Gazprom - un instrument letal in politica externa

Analistul politic ucrainean Valeri Chalii crede, de asemenea, ca Putin va incerca consolidarea unei noi uniuni. "Putin este ferm convins de necesitatea reintegrarii fostelor republici sovietice", sustine politologul ucrainean. Acesta considera ca instrumentul principal de presiune, de care se va folosi Putin, va fi gigantul Gazprom.

El aminteste ca Rusia a folosit intotdeauna monopolul sau in sectorul energetic ca o arma politica.

Georgia, ingrijorata

Georgia urmareste, de asemenea, cu mare interes dezvoltarea preelectorala a evenimentelor din Rsuia. In urma cu doi ani cele doua tari s-au luptat intr-un razboi in Abhazia si Osetia de Sud. Tbilisi este serios preocupata de lipsa de progrese in procesul de democratizare a Rusiei.

"Odata cu reintoarcerea lui Putin la carma Rusiei se vor consolida tendintele autoritare ale acestuia, iar politica Kremlinului va deveni extrem de agresiva", crede Kakha Gogolashvili, de la Fundatia pentru Studii Strategice si Internationale din Tbilisi.

Georgia este dispusa sa negocieze cu Medvedev care, cel putin in fata lumii, a aparut ca un politician mai liberal. Nimeni din Georgia nu traieste cu iluzia ca, sub conducerea lui Putin, Rusia va incerca sa rezolve problemele din Abhazia si Osetia de Sud.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Putin Rusia URSS, #Belarus, #Gerorgia, #Ucraina, #Putin presedinte Rusia, #alegeri Putin Rusia , #Rusia