Putin reactioneaza dupa retragerea SUA din tratatul "Cer Deschis". Ce a facut liderul de la Kremlin

Marti, 11 Mai 2021, ora 10:58
3422 citiri
Putin reactioneaza dupa retragerea SUA din tratatul "Cer Deschis". Ce a facut liderul de la Kremlin
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin SURSA FOTO: Pixabay

Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, a prezentat marti, 11 mai, in Duma de Stat, o initiativa legislativa prin care este denuntat Tratatul "Cer Deschis" al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, ca raspuns la retragerea SUA din acest pact.

Pe 15 ianuarie anul curent, Ministerul Afacerilor Externe rus a anuntat ca a demarat procedurile interne pentru retragerea Federatiei Ruse din acest tratat. Potrivit diplomatiei ruse, retragerea Washingtonului din Tratatul "Cer Deschis", care s-a concretizat pe 22 noiembrie anul trecut, "a alterat considerabil echilibrul de interese al tarilor-membre" ale tratatului.

In februarie, autoritatile ruse asigurasera "sa lase usa deschisa" pentru a reveni la prevederile tratatului daca Statele Unite ar face acelasi lucru, aminteste AFP.

Tratatul "Cer Deschis", incheiat in 1992 si in vigoare din 2002, le permite celor circa 30 de tari semnatare sa survoleze orice parte din teritoriul celorlalte state participante si sa faca fotografii din zbor, pentru a se asigura ca tarile vecine nu pregatesc atacuri militare.

Moscova refuza sa ramana membru fara Statele Unite, deoarece considera ca ceilalti semnatari, multe tari europene membre NATO si Canada, ar transmite informatii despre Rusia la Washington.

Pe 21 mai anul trecut, fostul presedinte al SUA, Donald Trump, a anuntat retragerea tarii sale din Tratatul "Cer Deschis" in termen de sase luni.

La momentul respectiv Kremlinul a deplans retragerea SUA din acest pact, pe care Rusia il considera "un instrument foarte important pentru intarirea increderii reciproce in termeni de control aspra armelor".

Dupa denuntarea mai multor tratate internationale de catre Donald Trump, administratia lui Joe Biden a luat masuri in favoarea revenirii la unele dintre ele, precum negocierile in curs cu privire la energia nucleara iraniana.

Statele Unite au extins, de asemenea, in extremis, in ianuarie, importantul tratat ruso-american New Start pentru limitarea arsenalelor nucleare. Insa in ceea ce priveste revenirea la tratatul "Cerul Deschis", negocierile par a fi intr-un impas. Administratia Trump a iesit din acord dupa ce a acuzat Rusia ca l-a incalcat.

Relatiile ruso-americane au continuat sa se deterioreze in ultimii ani, cu sanctiuni si expulzari incrucisate ale diplomatilor in aprilie. Cu toate acestea, Statele Unite au propus in iunie un summit Biden-Putin intr-o tara terta, o oferta in curs de negociere si pe care Kremlinul a privit-o favorabil.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
General american: SUA au nevoie de o abordare strategică reînnoită, care să corespundă noii ere geopolitice
General american: SUA au nevoie de o abordare strategică reînnoită, care să corespundă noii ere geopolitice
Generalul american Wesley Clark, fost comandant suprem al forțelor NATO în Europa, a publicat o „notă pentru președintele SUA”, în care subliniază cele mai presante probleme mondiale,...
#Rusia, #SUA, #razboi , #stiri internationale