O femeie de 38 de ani a fost aleasa presedinte al Kosovo. Cine este Vjosa Osmani

Duminica, 04 Aprilie 2021, ora 22:22
Autor: Teodor Serban
O femeie de 38 de ani a fost aleasa presedinte al Kosovo. Cine este Vjosa OsmaniVjosa Osmani, noul presedinte al statului Kosovo FOTO Facebook/ Vjosa R. Osmani

Jurista Vjosa Osmani a fost aleasa duminica, 4 aprilie, de catre deputati presedintele Kosovo, consacrand astfel instalarea la putere a unei noi generatii, hotarate sa puna capat coruptiei, informeaza AFP.

Vjosa Osmani, 38 de ani, cea mai populara personalitate politica din Kosovo, a obtinut 71 de voturi din partea celor 82 de deputati prezenti, mai mult decat cvorumul necesar, potrivit numaratorii oficiale.

Parlamentul kosovar s-a reunit initial sambata seara pentru a se pronunta asupra candidaturii lui Vjosa Osmani, dar parlamentari ai opozitiei si minoritatii sarbe au boicotat sesiunea, iar cvorumul necesar de 80 de deputati din totalul de 120 pentru validarea alegerilor nu a fost indeplinit.

Fostul presedintele din Kosovo a fost arestat in noiembrie 2020, la scurt timp dupa demisia din functie.

Vjosa Osmani este aliata noului prim-ministru reformist al Kosovo, Albin Kurti. Miscarea de stanga Vetevendosje (VV, Autodeterminare) a lui Kurti a castigat detasat alegerile legislative din februarie, cu peste 50% din voturi.

Recentele alegeri au confirmat prabusirea vechii garzi a fostilor comandanti separatisti din razboiul impotriva fortelor sarbe (1998-99), care au dominat viata politica mai bine de un deceniu.

 Articol citit de 3451 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  Nonpolitikon
  04.04.2021, 23:08
  Cu corupția poate n-o să aibă vreun succes imediat, dar de luat cele
  mai nimerite măsuri (așa cum s-a dovedit in cazul marii-marii majorități a Președinților și Premierilor cu pregătire juridică), in mod sigur o va face!