Violente in Ucraina: Parchetul acuza politia pentru carnagiul de la Odessa

Duminica, 04 Mai 2014, ora 10:36
4194 citiri
Violente in Ucraina: Parchetul acuza politia pentru carnagiul de la Odessa

In timp ce in Ucraina a intrat in vigoare doliul national de doua zile, duminica si luni, in memoria victimelor confruntarilor sangeroase de la Odessa, soldate cu 46 de morti si peste 125 de raniti, se cauta cu frenezie vinovatii pentru cele intamplate, fiecare tabara dand vina una pe cealalta.

Procurorul regiunii Odessa, Igor Borsuleak, a declarat sambata, in direct, la postul de televiziune ucrainean TSN, ca biroul sau a declansat o ancheta penala impotriva politiei din orasul-port, care, potrivit acestuia, a permis violentele in masa de vineri din centrul orasului, informeaza agentia de presa RIA Novosti.

Violente in Ucraina: Tot mai multi oficiali sustin ca e razboi

"Sunt convins ca, printr-o actiune ferma si la timp din partea politiei si a serviciilor de urgenta, puteau fi evitate pierderile de vieti omenesti. Biroul procurorului a deschis inca de vineri o ancheta penala pentru activitatea necorespunzatoare din partea fortelor de ordine, ceea ce a condus la consecinte deosebit de grave", a afirmat procurorul citat.

In legatura cu evenimentele sangeroase din Odessa de la 2 mai, a fost demis seful politiei regionale Piotr Lutiuk, impotriva caruia a fost de asemenea declansata o ancheta interna. Lutiuk sustine, in apararea sa, ca a cerut puterii centrale de la Kiev sa recheme din Odessa membrii Pravii Sector (Sectorul de dreapta), miscare nationalista de extrema-dreapta care instalase puncte de control la iesirea din oras si favoriza escaladarea tensiunilor, locuitorii Odessei fiind divizati, ca in multe regiuni din Ucraina, intre sustinatori ai noii puteri si simpatizanti prorusi, adepti ai federalizarii tarii.

Moscova da vina pe Kiev pentru mortii din Odessa

Politia sustine ca a primit ordin sa se retragaga

Pe de alta parte, politia se apara si sustine ca, in timpul confruntarilor din centrul Odessei si a incendiului de la Casa Sindicatelor, a primit ordin sa-si retraga unitatile din teatrul violentelor, pentru ca la acestea ar fi participat luptatori imbracati in civil si combatanti din trupele speciale 'Storm' si 'Vostok', subordonate Ministerului ucrainean de Interne. Cel putin asa a declarat, sub rezerva anonimatului, pentru RIA Novosti, un ofiter de rang inalt din cadrul politiei din Odesa.

Mai multe sute de locuitori ai Odessei au blocat sambata cladirea politiei regionale, in semn de indignare fata de pasivitatea politiei in timpul confruntarilor de vineri intre simpatizanti ai federalizarii si sustinatori ai actualei puteri de la Kiev. Acestia au cerut demisia guvernatorului Vladimir Nemirovski, recent numit de noile autoritati, strigand: "Nemirovski esti un asasin!"

Zeci de persoane au depus flori in fata Casei Sindicatelor in memoria celor care au pierit in incendiul din aceasta cladire, incendiu care ar fi fost provocat, potrivit uneia dintre versiuni, de ultrasii radicali, membri sau simpatizanti ai formatiunilor nationaliste de extrema-dreapta, relateaza ITAR-TASS. Mai multe femei in varsta s-au apropiat de politistii care asigurau paza imobilului si i-au lovit cu buchete de liliac peste fata, strigandu-le: "Sa va fie rusine!"

Initial, autoritatile de la Kiev au dat vina pe FSB si pe GRU - cele doua cele mai importante agentii de informatii ale Moscovei - pentru evenimentele de la Odesa, iar ulterior si-au schimbat varianta, invocand anturajul fostului presedinte Viktor Ianukovici. Faptul ca toti cei care au pierit in incendiul de la Casa Sindicatelor au fost simpatizanti prorusi vorbeste de la sine despre cine au fost autorii incendiului, scrie media rusa, apropiata Kremlinului.

Mai tarziu, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat ca in evenimente au fost implicate formatiuni armate ilegale din Transnistria, coordonate de o grupare subversiva din Federatia Rusa.

De evenimentele sangeroase au profitat unii politicieni ucraineni, aflati in campania electorala. Printre acestia s-a numarat si fostul premier Iulia Timosenko, ale carei declaratii au venit in sprijinul ultrasilor radicali, care, a spus ea, "au aparat cladirile administrative". Un alt candidat la prezidentiale, considerat principalul favorit, Piotr Porosenko, a donat sange pentru cei raniti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ucraina violente Odessa, #Rusia Ucraina violente , #Ucraina