Cel puţin şase morţi şi peste 30 de răniţi la Beirut, în timpul unor violențe produse la o manifestație islamistă. Premierul Najib Mikati a decretat zi de doliu în Liban VIDEO

Joi, 14 Octombrie 2021, ora 20:15
2253 citiri
Cel puţin şase morţi şi peste 30 de răniţi la Beirut, în timpul unor violențe produse la o manifestație islamistă. Premierul Najib Mikati a decretat zi de doliu în Liban VIDEO
Violențe în Beirut FOTO: Captură/ Twitter

Mitingul era organizat în favoarea destituirii judecătorului Tarek Bitar, care anchetează cu privire la explozia sângeroasă din portul Beirut din august 2020, relatează CNN.

UPDATE. Premierul libanez, Najib Mikati, a anunţat pe Twitter o zi de doliu public vineri în Liban în memoria persoanelor care şi-au pierdut viaţa în urma violenţelor ce au zdruncinat capitala libaneză joi, potrivit Reuters

-----

Semiluna Roşie libaneză a anunţat că şase persoane au fost ucise în violenţe în capitala libaneză.

Lunetişti şi bărbaţi înarmaţi au împuşcat ”oameni în cap”, iar patru rachete de tip B7 au fost trase în aer, în cele mai sângeroase violenţe în criza cu care se confruntă Libanul de zece ani, a declarat într-o conferinţă de presă minisrul libanez de Interne Bassam Mawlawi.

Sute de susţinători ai mişcărilor şiite Hezbollah şi Amal au mărşăluit către Palatul de Justiţie, iar lunetişti au tras de pe acoperişuri în manifestanţi, obligându-i atât pe ei, cât şi jurnalişti să se adăpostească, potrvit ministrului de Interne, armatei şi presei locale.

Înregistrări video postate pe reţele de socializare surprind bărbaţi înarmaţi - susţinători ai manifestanţilor - trăgând cu lansatoare de grenade (RPG) şi puşti de aslat de tip AK-47 pe străduţe, de după pubele de gunoi şi bariere ridicate pe străzi.

Fum se ridica din clădiri vizate în aceste tiruri.

În centrul acestor violenţe se află cartierul Tayouneh, situat în apropierea locului în care a izbucnit Războiul Civil din Liban (1975-1990), agitând spectrul unor noi violenţe în această ţară devastată de crize.

Aceste tiruri de obuze şi arme păreau să se fi oprit după patru ore.

O parte a circulaţiei a fost reluată pe străzile capitalei, iar echipe din cadrul Apărării Civile şi Crucii Roşii libaneze evacuau locuitori din Tayouneh aflaţi în stare de şoc.

Hazbollah şi Amal acuză într-un comunicat Partidul Forţelor Libaneze (creştin, dreapta) că se află în spatele atacului cu lunetişti.

Partidul creştin, care a ameninţat să organizeze contramanifestaţii faţă de manifestaţia islamistă de joi, nu a răspuns imediat acestor acuzaţii.

”Este clar că cei care au tras asupra manifestanţilor sunt grupări armate organizate care planificau acest atac de ieri”, declară CNN un reprezentant de rang înalt din cadrul Hezbollah.

”Noi nu vom riposta cu arme de foc. Ei vor să ne atragă într-un război civil, iar noi nu vrem un conflict civil”, a adăugat el.

Hezbollahul este un opozant aprig al judecătorului Tarek Bitar, care anchetează explozia de la Beirut şi care a cerut inculparea unor oficiali de rang înalt.

Judecătorul a emis un mandat de arestare pe numele parlamentarului Ali Hassan Khalil, un oficial de rang înalt din cadrul Amal, un fost ministru al Finanţelor.

El a emis un mandat de arestare şi pe numele parlamentarului Nouhad Machnouk, un fost susţinător al fostului premier Saad Hariri şi un fost ministru de Interne.

Bitar, preşedintele Tribunalului Penal din Beirut, a cerut, după ce a fost însărcinat cu ancheta, în februarie, interogarea unor oficiali politici de rang înalt în cadrul investigaţiilor.

Primul judecător însărcinat cu ancheta a fost demis din această funcţie după ce doi foşti miniştri inculpaţi în cadrul anchetei au cerut revocarea magistratului.

Oficiali anchetaţi de către Bitar au depus plângeri în justiţie împotriva acestuia, însă fără succes până în prezent.

Liderul Hezbollah Hassan Nasrallah l-a atacat luni, într-un discurs televzat, pe judecătorul Bitar, pe care l-a acuzat că ”politizează” ancheta.

Libanul este afectat de doi ani de o criză economică extrem de dură care a antrenat o creştere vertiginoasă a inflaţiei, sărăciei şi şomajului şi o degradare rapidă a infrastructurilor în ţară.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#violente beirut, #oameni ucisi, #Tarek Bitar , #stiri externe