O vioară Stradivarius evaluată la 2 milioane de euro, depistată de vameși la decolarea unui avion spre Rusia

Joi, 28 Octombrie 2021, ora 13:43
3900 citiri
O vioară Stradivarius evaluată la 2 milioane de euro, depistată de vameși la decolarea unui avion spre Rusia
Astăzi există aproximativ 600 de viori Stradivarius în întreaga lume FOTO Pixabay

Una din viorile construite de lutierul italian Antonio Stradivari, ar fi fost depistat în bagajul unei femei care urma să decoleze, de pe Aeroportul Internațional Chișinău, la bordul unei aeronave ce urma să efectueze o cursă spre Federația Rusă.

Potrivit surselor Deschide.md, ar fi vorba despre o vioară Stradivarius din anul 1700, pe care vameșii au depistat-o în valiza unei femei din Republica Moldova, în timpul unor controale de rigoare.

Femeia urma să decoleze spre Federația Rusă și ar fi susținut că se deplasa într-un turneu.

În cadrul controalelor, vameșii ar fi depistat și un act de evaluare a instrumentului muzical, prin care aceasta ar fi fost estimată la un preț de aproximativ 2 milioane de euro.

Vioara a fost ridicată de către vameși și urmează să fie depozitată la Banca Națională a Moldovei, iar despre acest caz au fost sesizate organele competente.

Solicitată telefonic, Mariana Cherpec, purtătorul de cuvânt la procuraturii generale de la Chișinău, a declarat că: „pe cazul încercării de a scoate din țară o vioară, depistată pe Aeroportul Internațional Chișinău, la data de 22 Octombrie 2021, a fost pornită urmărirea penală în baza art. 27, art.248 al.5 (Contrabandă) din Codul penal. Cauza penală se află în gestiunea PCCOCS. La moment, se efectuează acțiuni de urmărire penală, pentru stabilirea tuturor circumsțantelor cazului investigat”.

În cadrul anchetei, oamenii legii urmează să stabilească dacă vioara este o „Stradivarius” veritabilă, dar și cum aceasta a ajuns pe teritoriul R.Moldova.

În ultimele trei decenii prețul viorilor Stradivarius a crescut de peste 200 de ori, concurând ritmul metalelor rare, al pietrelor prețioase și întrecute poate doar de unicatele din artele plastice.

Cel mai mare preț plătit vreodată pe o vioara Stradivarius s-a înregistrat la 20 iunie 2011, într-o licitație online: 9.808.000 lire sterline. Vânzătorul a donat întreagă suma victimelor cutremurului urmat de tsunami, care a avut loc în Japonia, în luna martie a aceluiași an.

Specialiștii consideră că Antonio Stradivari a produs în viață să circa 1.100 viori, iar din acestea circa 500 sunt dispărute. Se mai găsesc astăzi vreo 600 de exemplare, deținute de mari virtuoși, de colecționari sau de muzee.

Puțină lume știe însă că lemnul din care își confecționa lutierul viorile provenea cel mai adesea din munții Balcani, iar o bună parte și-o alegea din pomii aflăți în pădurile bucovinene.

La moartea lui Stradivari, s-au găsit în atelierul sau 92 de viori nevândute, unele chiar neterminate. Una dintre ele, niciodată folosită și păstrată într-un muzeu, este evaluată la circa 30 milioane de euro.

Un mare număr de viori construite de celebrul lutier a ajuns în Rusia. Le-au adus nobilii francezi care s-au refugiat acolo după revoluția din 1789 și mulți dintre ei n-au mai revenit în țară.

După revoluția rusă, Lenin le-a confiscat pe toate, în favoarea statului, cu care ocazie unele s-au pierdut, altele au fost scoase clandestin din țară, iar altele au rămas că piese de colecție ale statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Londra vrea ca finanţarea apărării Ucrainei să se facă folosind ”creativ” activele ruse îngheţate: ”Va trebui să fim flexibili”
Londra vrea ca finanţarea apărării Ucrainei să se facă folosind ”creativ” activele ruse îngheţate: ”Va trebui să fim flexibili”
David Cameron, șeful diplomaţiei britanice, a îndemnat joi, 18 aprilie, în marja summitului G7, desfăşurat pe insula italiană Capri, la căutarea unor moduri "creative" de a utiliza activele...
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
#vioara Stradivarius, #depistare, #vamesi, #Republica Moldova, #avion, #Rusia , #Republica Moldova
Comentarii
Poza Gigi Contra
Gigi Contra
rank 1
Piticania Atomica vroia sa cante la vioara