Viitorul secretar general al NATO: ministrul german al Apararii, Basescu sau Geoana?

Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 23:463244 citiri
Viitorul secretar general al NATO: ministrul german al Apararii, Basescu sau Geoana?

Ministrul german al Apararii, Thomas de Maiziere, este favoritul pentru ocuparea functiei de secretar general al NATO, post pentru care au mai fost vehiculate si numele presedintelui Traian Basescu sau al fostului ministru de Externe Mircea Geoana.

De Meiziere, membru al partidului UCD, al cancelarului Angela Merkel, este vazut drept cel mai promitator candidat care sa ii urmeze fostului prim-ministru danez Anders Fogh Rasmussen, al carui mandat de cinci ani se incheie vara viitoare, scrie Der Spiegel, citat de Trend.az.

Ministrul german nu a facut insa niciun comentariu referitor la aceste informatii.

Ce trebuie sa faca Romania pentru a castiga functia de secretar general NATO Interviu

De Maiziere, in varsta de 59 de ani, care este ministru al Apararii incepand cu martie 2011, s-a confruntat cu mai multe scandaluri, incusiv o oferta pentru achizitie de eliciptere, probleme cu avioanele de lupta Eurofighter Typhoon, dar si costisitoarea anulare a programului dronelor Euro Hawk.

Alti candidati la functia de lider al NATO sunt ministrul de Externe polonez, Radoslaw Sikorski, ministrul belgian al Apararii, Pieter de Crem, si fostul ministru de Externe italian Franco Frattini.

Atat Angela Merkel, cat si Ministerul Apararii si sediul NATO din Bruxelles si-au dat acordul tacit privitor la anuntul candidaturii lui de Maiziere.

Geoana: Daca voi fi secretarul general al NATO, am o mare sansa, cu mare drag

Daca va fi numit secretar general al NATO, ministrul german al Apararii va fi al doilea reprezentant al Germaniei in fruntea organziatiei, dupa un alt membru UCD, Manfred Worner, intre 1988 si 1994.

La Bucuresti au fost vehiculate, in primavara, numele presedintelui Traian Basescu si cel al fostului ministru de Externe Mircea Geoana, fara insa ca vreun anunt oficial sa fie facut in acest sens.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News