VIDEO. Declasificarea unui documentar sovietic despre detonarea "Tar bomba", cea mai puternica arma termonucleara construita vreodata

Duminica, 23 August 2020, ora 19:42
10524 citiri
VIDEO. Declasificarea unui documentar sovietic despre detonarea "Tar bomba", cea mai puternica arma termonucleara construita vreodata
Foto: captura video

Rusia a declasificat un documentar sovietic despre detonarea "Tar bomba", cea mai puternica arma termonucleara construita vreodata. Documentarul a fost publicat pe canalul de Youtube al companiei nucleare de stat ruse Rosatom.

Declasificarea si publicarea acestuia pe youtube a avtu loc cu ocazia celebrarii a 75 de ani de la demararea programului nuclear rusesc, relateaza Cyberhero.

Documentarul este editat in stilul propagandei sovietice, urmarind toate etapele pana la detonarea armei: transportarea sa pe cale ferata pana la baza aeriana Olenia din Peninsula Kola, decolarea si zborul avionului Tupolev Tu-95 deasupra Marii Barent pana la locatia detonarii in apropierea Stramtorii Matocikin din Novaia Zemlea. Materialul video se incheie cu eliberarea bombei care a fost atasata de o parasuta cu scopul de a incetini caderea acesteia pentru a permite astfel echipajului Tu-95 sa ajunga la o distanta sigura de locul detonarii.

Detonarea si norul produs sunt filmate din mai unghiuri si distante diferite.

Denumirea oficiala a bombei este RDS-220, poreclita ulterior Bomba tarului, a fost cea mai mare arma nucleara construita vreodata cu o putere echivalenta cu 50 de megatone de TNT, aproximativ cat 3.800 de bombe cu puterea celei detonate de Statele Unite deasupra orasului japonez Hiroshima.

Detonarea a avut loc la 30 octombrie 1961 in Novaia Zemlea, producerea acesteia fiind ordonata de premierul sovietic de atunci - Nikita Hrusciov, intr-o perioada in care tensiunile dintre Statele Unite si Uniunea Sovietica erau escaladate.

Initial, Hrusciov a dorit producerea unei bombe cu o putere echivalenta cu 100 de megatone de TNT, dar puterea acesteia a fost redusa ulterior pentru a limita contaminarea radioactiva.

Documentarul mai arata cum bombardierul Tu-95 a fost acoperit cu o vopsea alba reflectorizanta speciala pentru a-l proteja de caldura cauzata de radiatia termica produsa de explozie. Acesta a fost dotat cu echipamente de masurare si insotit de un al doilea avion care a filmat explozia. Bomba a fost eliberata cu o parasuta uriasa care cantarea aproape o tona, arma fiind detonata la 4.000 de metri deasupra solului.

In documentar se vede lumina exploziei care a durat mai mult decat oricare alta inregistrata vreodata, fiind zarita de la 1.000 de kilometri distanta. Detonarea s-a vazut fiind pana in Finlanda. Ciuperca atomica s-a ridicat la 64 kilometri inaltime (de peste sapte ori inaltimea muntelui Everest), cu un diametru de 90 de km. Detonarea a provocat distrugerea tuturor cladirilor din orasul militar Severny aflat la 55 de kilometri de epicentrul exploziei.

Unda seismica provocata de bomba a fost echivalenta cu cea produsa de un cutremur de 5 grade pe scara Richter, iar undele de soc atmosferice au facut inconjurul planetei de 3 ori.

Oamenii care s-ar fi aflat la mai putin de 100 km distanta de locul exploziei ar fi suferit arsuri de gradul 3, caldura provocata de detonare s-a simtit pana la 270 km.

Statele Unite si Uniunea Sovietica au semnat, in 1963, un acord de interzicere a testelor nucleare in atmosfera, spatiu si pe mare. Cu toate acestea, detonarile realizate ulterior a-a petrecut subteran.

UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
Uniunea Europeană a criticat Rusia sâmbătă, 27 aprilie, pentru că a pus filialele unei companii italiene şi ale unei companii germane sub ”conducerea temporară externă” a unei...
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Un jurnalist rus care colaborează cu mai multe instituţii de presă a fost plasat în arest preventiv pentru "extremism" pentru că a participat la realizarea unor videoclipuri pentru canalul de...
#Rusia, #Hrusciov, #detonare Bomba Tarului, #Bomba Tarului, #URSS , #stiri internationale