Victorie a protestatarilor in Ucraina: Ianukovici promite remanierea Guvernului si schimbarea legilor

Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 17:50
3676 citiri
Victorie a protestatarilor in Ucraina: Ianukovici promite remanierea Guvernului si schimbarea legilor
Foto: Arhiva

Presedintele ucrainian Viktor Ianukovici a anuntat, vineri seara, ca va remania Guvernul si va schimba legile controversate incepand de saptamana viitoare.

Promisiunea sefului statului vine pe fondul tensiunilor tot mai mari din Ucraina, dupa ce protestele din Kiev s-au extins in mai multe regiuni ale tarii, iar cinci oameni au murit in confruntarile cu fortele de ordine, potrivit Reuters, care citeaza agentia de stiri Interfax.

Ianukovici a facut anuntul intr-o discutie cu lideri ai Bisericii, spunand ca remanierea Guvernului va incepe saptamana viitoare, odata cu anularea asprelor legi anti-manifestanti, care au primit aprobare fulger in Parlament si care nu au facut decat sa straneasca nemultumiri si mai mari.

Ucraina: Revolta din Kiev contagiaza tara - mii de oameni au navalit peste autoritati

Presedintele ucrainian a adaugat ca o sedinta parlamentara speciala va avea loc martea viitoare, in cadrul careia va fi luata o decizie pentru oprirea sangeroasei revolte.

"Vom lua o decizie in aceasta sedinta. Presedintele va semna un decret prin care Guvernul va fi remaniat, cu scopul de a gasi cea mai buna echipa guvernamentala posibila", a declarat Ianukovici.

Cladiri guvernamentale, ocupate de protestatari

Declaratia lui Ianukovici vine in contextul in care mii de manifestanti ai opozitiei au ocupat, vineri, mai multe cladiri guvernamentale din cateva orase ucrainiene. Printre acestea s-a numarat si sediul administratiei locale din Cernauti.

Revolta din Ucraina se apropie de Romania: Confruntari violente in Cernauti

Incidente similare au mai avut loc in Lvoc, Rovno, Ternopol, Jitomer si Cerkassi, dupa ce negocierile dintre opozitie si Guvern au esuat, pentru ca miile de oameni iesiti in strada nu au acceptat termenii discutati de liderii lor.

Kievul s-a transformat intr-un adevarat camp de lupta dupa ce mai multe legi care inaspresc sanctiunile pentru manifestanti au fost adoptate in Parlament.

Protestatarii din Ucraina, pusi la zid: Legile care sanctioneaza manifestantii intra in vigoare

La scurt timp, cancelarul Angela Merkel i-a cerut lui Ianukovici sa renunte la aceste legi, iar intreaga Europa si Statele Unite si-au manifestat ingrijorarea fata de violentele din Ucraina, catalogand aceste acte normative drept "represive".

Protestarii ii reproseaza lui Ianukovici ca si-a schimbat pozitia, in noiembrie, cand a refuzat sa semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeana in schimbul unei apropieri de Rusia.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Viktor Ianukovici remaniere Guvern, #Viktor Ianukovici schimbare legi, #Viktor Ianukovici proteste Ucraina , #Ucraina