Vesti bune de la Bruxelles. Uniunea Europeana va primi, in al doilea trimestru, cate 100 de milioane de doze de vaccin in fiecare luna

Luni, 08 Martie 2021, ora 17:16
2012 citiri
Vesti bune de la Bruxelles. Uniunea Europeana va primi, in al doilea trimestru, cate 100 de milioane de doze de vaccin in fiecare luna
FOTO Pixabay

Presedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a anuntat luni ca se asteapta ca "100 de milioane de doze pe luna" de vaccin impotriva covid-19 sa fie livrate in al doilea trimestru Uniunii Europene (UE), in care vaccinarea se desfasoara cu incetinitorul, relateaza AFP.

"Asteptam in medie aproape 100 de milioane de doze pe luna in trimestrul doi si in total 300 de milioane de doze pana la sfrasitul lui iunie", declara ea cotidianului regional german Stuttgarter Nachrichten, evocand totodata o crestere a ritmului livrarii si autorizarea apropiata a unor noi produse.

Presedinta Comisiei se asteapta la o livrare de 50 de milioane de doze in martie, in contextul in care UE - cu o populatie de 749 de milioane de locuitori - a primit, incepand din decembrie, doar 51,5 milioane de doze de vaccin impotriva covid-19.

Trei vaccinuri au fost autorizate de catre Agentia Europeana a Medicamentului - BionNTech/Pfizer, Moderna si AstraZeneca/Oxford -, iar EMA, cu sediul la Amsterdam, urmeaza sa ia joi o hotarare cu privire la autorizarea vaccinului Johnson & Johnson, cu o singura doza.

Vaccinul rusesc Sputnik V a depasit saptamana trecuta o etapa-cheie in vederea desfasurarii in UE, prin lansarea examinarii in timp real la EMA.

Comisia Europeana vizeaza ca 70% dintre europeni sa fie vaccinati pana la sfarsitul verii, in pofida unor critici cu privire la o lentoare a campaniilor de vaccinare.

Cel putin 41,4 milioane de doze de vaccin impotriva covid-19 au fost administrate unui numar de 28,6 milioane de persoane - reprezentand 6,4% din populatia europeana, potrivit unui bilant intcomit de AFP luni, la ora 12.30 GMT (14.30, ora Romaniei), pe baza unor date oficiale.

De asemenea, 12,8 milioane de persoane au fost vaccinate cu a doua doza de vaccin - reprezentand 2,9% din populatia UE.

Germania a vaccinat saptamana trecuta - in medie 203.000 de persoane pe zi.

In total, 6,2% din populatia germana a fost vaccinata cu cel putin o doza - repreznetand 7,6 milioane de doze administrate din cele 10,4 milioane de foze livrate.

In Franta, 5,7 milioane de doze au fost administrate, pana la 6 martie, unui numar de 3,8 milioane de persoane, reprezentand 5,6% din populatia franceza.

Cu titlul de comparatie, tara cea mai avansata in vaccinare, Israelulul, si-a vaccinat 52% din populatie, iar aproape 44% din populatia israeliana a fost vaccinata cu doua doze de vaccin impotriva covid-19.

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#vaccinuri, #Uniunea Europeana, #Comisia Europeana, #covid, #coronavirus , #stiri internationale