Varful Everest, cucerit de trei surori din Nepal intr-o expeditie istorica

Miercuri, 12 Mai 2021, ora 13:59
3025 citiri
Varful Everest, cucerit de trei surori din Nepal intr-o expeditie istorica
Muntele Everest a fost cucerit de trei surori/ FOTO Pixabay

Trei surori din Nepal au cucerit varful Everest, devenind astfel primele trei surori care au reusit sa cucereasca impreuna cel mai inalt munte din lume.

Nima Jangmu Sherpa, Tshering Namgya Sherpa si Dawa Futi Sherpa, originare din Valea Rolwaling din districtul nepalez Dolakha, ''au atins varful muntelui, miercuri, la ora 7.00'', a declarat pentru agentia chineza Dawa Sherpa, membru al personalului companiei Imagine Nepal Trek and Expedition.

Mingma Gyalje Sherpa, director executiv al companiei, a distribuit pe contul de pe retelele sociale anuntul privind reusita celor trei surori, care au fost insotite de alti 12 membri ai expeditiei pe Everest.

Potrivit lui Mingma, cele trei surori alpiniste fac parte dintr-o expeditie alcatuita din 15 membri, echipa incluzand cinci nepalezi, cinci chinezi si o persoana din Pakistan.

Ele au reusit sa cucereasca Everestul sub sloganul "3 Sisters on 7 Summits" ("3 surori pe 7 varfuri"), un proiect in cadrul caruia intentioneaza sa devina primele surori care escaladeaza cei mai inalti munti de pe cele sapte continente - Everest, Aconcagua, Denali, Kilimanjaro, Elbrus, Muntele Vinson si Varful Carstensz Pyramid.

Cea mai rapida femeie din lume care a cucerit trei varfuri

In 2018, Nima Jangmu a devenit prima si cea mai rapida femeie din lume care a cucerit trei varfuri situate la peste 8.000 de metri altitudine, Everest, (8.848.86 metri), Lhotse (8.516 metri) si Kanchenjunga (8.586 metri) in 25 de zile, in acelasi sezon.

Dawa Futi, cea mai tanara dintre cele trei surori, a cucerit anterior varful Amadablam (6.814 metri) din Nepal.

Inaintea expeditiei comune pe Everest, ele au urcat pe varful Lobuche (6.619 metrei), luna trecuta, potrivit companiei specializate in expeditii montane.

Treizeci si opt de alpinisti, printre care zece din Bahrain si doi britanici, au urcat marti pe cel mai inalt munte din lume, conform companiilor specializate in drumetii, in contextul in care, in luna aprilie, mai multi alpinisti au fost evacuati din tabara de baza de pe Everest dupa ce au prezentat simptome de COVID-19, iar Nepalul se lupta cu al doilea val devastator al cazurilor de infectare cu noul coronavirus.

Nepalul a restrictionat accesul pe munte in martie 2020 din cauza pandemiei, insa a redeschis zona pentru sezonul de alpinism din acest an, incepand din aprilie. In acest sens, a fost emis un numar record de permise, 408, ce ofera acces catre varful aflat la o altitudine de 8.848,86 de metri.

Nepalul obtine anual venituri de milioane de dolari de la alpinisti.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#everest, #varful everest record, #nepal , #stiri internationale