Afacerea dintre SUA și Taiwan, care înfurie China: 750 de milioane de dolari pentru a descuraja invazia Beijing-ului VIDEO

Vineri, 06 August 2021, ora 05:00 4511 citiri
SUA vând Taiwanului arme în valșoare de 750 de milioane de dolari FOTO: Nikkei Asia

Relațiile dintre Statele Unite și China sunt în continuare încordate, iar una dintre cauze o reprezintă escaladarea tensiunilor dintre Beijing și Taiwan, din ultima vreme. Acum, Departamanetul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de arme Taiwanului, în cadrul unui contract în valoare de 750 de milioane de dolari.

Măsura are ca scop descurajarea unei posibile invazii chineze în Taiwan, însă tranzacția va înfuria Beijing-ul. Acordul prevede livrarea de către SUA a 40 de sisteme de artilerie tip M109A6 Howitzer către Taipei, conform unui comunicat al Pentagonului de miercuri, 4 august 2021, scrie Nikkei Asia.

Acest contract vine după o serie de alte vânzări de arme din 2020 ale Statelor Unite în Taiwan, care au inclus drone și rachete defensive menite să îmbunătățească capacitatea militară a insulei și să descurajeze o invazie chineză.

Administrația Biden a mai aprobat și alte tranzacții directe de arme către Taiwan, de la preluarea mandatului de la Casa Albă, din ianuarie 2021.

Noua tranzacție include obuziere, 1.698 de echipamente de ghidare de mare precizie, piese de schimb, de antrenament, stații terestre și un upgrade al obuzierelor cumpărate anterior de Taiwan. Agenția din domeniul Apărării a informat Congresul SUA despre această vânzare.

Biden dă lovitura în SUA: America duduie motoarele economiei ca-n vremea lui Kennedy, Carter și Johnson

La rândul său, Ministerul Apărării din Taiwan și-a exprimat, joi, 5 august 2021, ”sincera recunoștință” guvernului Statelor Unite, într-o declarație de presă, în care afirmă că aceste vânzări de arme vor ajuta Forțele terestre ale insulei să-și sporească, în special ”capacitatea de reacție rapidă și susținerea focului”.

Taiwanul a numit sprijinul continuu al armatei SUA ca ”bază pentru menținerea stabilității regionale”, în regiunea Asia-Pacific. Pentagonul a anunțat că BAE Systems Plc este principalul contractor al acestor arme care vor fi livrate Taiwanului.

Alarmă în rândul a 14.000 de oameni de știință: Pământul își pierde semnele vitale

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News