Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

The Telegraph: Vaccinul AstraZeneca poate oferi o protecție de mai lungă durată decât alte seruri

Miercuri, 24 Noiembrie 2021, ora 10:20
3073 citiri
The Telegraph: Vaccinul AstraZeneca poate oferi o protecție de mai lungă durată decât alte seruri
Vaccin AstraZenaca

Vaccinul AstraZeneca poate oferi o imunitate de durată mai lungă decât alte vaccinuri, au spus oamenii de știință observând că serul a ajutat Marea Britanie să evite ultimul val de Covid cu care se confruntă restul Europei, scrie The Telegraph.

Pascal Soriot, directorul executiv al AstraZeneca, a declarat că decizia de a administra vaccinul Oxford persoanelor în vârstă din Marea Britanie ar putea fi unul dintre motivele pentru care Marea Britanie nu a înregistrat „atât de multe spitalizări în comparație cu Europa”, în ciuda unui număr mare de cazuri.

The Telegraph scrie că AstraZeneca se pregătește să dea publicității date care arată că vaccinul său oferă imunitate pe termen lung celulelor T pentru persoanele în vârstă, chiar și după ce anticorpii scad.

Soriot a spus că imunitatea oferită de celulele T ar putea fi „mai durabilă”. Mai multe țări – inclusiv Franța, Germania, Spania și Belgia – au restricționat vaccinul AstraZeneca la persoanele sub 65 de ani în primele etape ale lansării lor, susținând că nu există suficiente date pentru a demonstra că a funcționat pentru persoanele în vârstă.

Studiu din Israel: Vaccinul Pfizer nu oferă imunitate de durată împotriva COVID-19

Persoanele vaccinate cu două doze Pfizer în ianuarie şi februarie au avut cu 51% mai multe şanse de a contracta virusul în iulie, comparativ cu cei care au fost vaccinaţi în martie sau aprilie. Totodată, vârsta oamenilor nu a avut niciun efect asupra scăderii eficacităţii vaccinului, protecţia oferită de acesta a scăzut pentru toată lumea, a arătat un nou studiu publicat în revista Nature Communications.

Echipa de cercetători de la Institutul KI a lucrat cu medici de la KSM Research and Innovation şi a folosit datele furnizate de Maccabi Health Services pentru a efectua un studiu retrospectiv care compară ratele de incidenţă a infecţiilor şi a spitalizărilor legate de COVID-19 între persoanele vaccinate la începutul campaniei din (ianuarie si februarie) si a celei din (martie si aprilie). Studiul a inclus peste 1,3 milioane de înregistrări, relatează Jerusalem Post.

Potrivit cercetării, riscul de infecţie a fost semnificativ mai mare pentru cei vaccinaţi mai devreme, şi totodată, cu un risc crescut de spitalizare.

Cercetătorii au spus că rezultatele studiului sunt în concordanţă cu alte studii pe acest subiect, care arată o scădere a nivelurilor de anticorpi şi a compuşilor sistemului imunitar după patru până la şase luni.

În plus vârsta oamenilor nu a avut niciun efect asupra scăderii eficacităţii vaccinului, adică protecţia oferită de acesta a scăzut pentru toată lumea, nu doar la persoanele în vârstă.

„Eficacitatea vaccinului scade pentru toată lumea, potrivit studiului”, a declarat dr. Barak Mizrahi, coordonatorul Studiului.

Israelul a demarat în luna iunie administrarea celei de-a treia doze „booster” anti-Covid pentru toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani, spre deosebire de numeroase alte ţări care au luat astfel de decizii mai târziu, şi contrar recomandării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Peste patru milioane de israelieni au fost imunizaţi până în prezent cu doza „booster”. Rezultatul a fost o scădere semnificativă a ratei infecţiilor.

Mizrahi a explicat că eficacitatea vaccinului (Pfizer) s-a diminuat, cu cât a trecut mai mult timp de la a doua douză, ceea ce înseamnă că persoanele care s-au vaccinat în ianuarie au prezentat un risc mai mare de a contracta coronavirusul decât cei inoculaţi în februarie, şi aşa mai departe.

Studiul a fost făcut în perioada în care noua variantă Delta mai infecţioasă a coronavirusului se răspândea tot mai mult în Israel, iar mulţi credeau că aceasta ar fi responsabilă de creşterea numărului cazurilor în Israel.

Mizrahi a spus că noul studiu arată că varianta Delta a reprezentat probabil un factor mai puţin important decât s-a crezut, deşi acest lucru nu a fost confirmat încă.

Mizrahi spune că este dificil de spus în acest moment. Date foarte preliminare colectate de diferite studii arată că nivelurile de anticorpi scad şi după varianta „booster”. Cu toate acestea el a spus că nivelurile de anticorpi nu sunt singurul factor când vine vorba de imunitate. Oficialii vor trebui să analizeze dacă numărul de infecţii va începe din nou să crească pentru a-şi ajusta politicile de vaccinare. „Nu cred că ne va lua atât de mult timp să aflăm”, concluzionează dr. Barak Mizrahi.

Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Jurnalistul BBC Jonathan Beale a declarat că următorul pachet de ajutor acordat Ucrainei de către Marea Britanie include bombe Paveway. Recent, astfel de arme au fost folosite împotriva...
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Premierul britanic Rishi Sunak a promis recent un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri la granița...
#pandemia covid 19, #vaccin, #AstraZeneca, #protectie, #Marea Britanie, #valul patru, #varianta delta, #Pfizer , #stiri externe