Va inflori o mareata republica islamica in Orientul Mijlociu?

Luni, 04 August 2014, ora 23:37
8322 citiri
Va inflori o mareata republica islamica in Orientul Mijlociu?

Califatul controleaza deja mari parti din Irak si Siria. La nord, insa, kurzii tin sa aiba propriul stat. Granitele din zona, trasate de Marile Puteri in Primul Razboi Mondial, sunt pe cale sa dispara.

Gruparea radicala "statul islamic" nu pare a avea scrupule. Pana de curand, lupta doar contra unei aripi moderate a rebelilor sirieni, insa, in ultima vreme, poarta lupte si cu armata siriana. Sustinatorii asa-numitului Califat incearca prin toate mijloacele sa-si consolideze puterea si sa-si mareasca teritoriul.

Un stat pe stil propriu

"Telul gruparii este de a construi o structura transfrontaliera incepand cu Siria si Irak", explica Falco Walde, reprezentant al fundatiei germane Friedrich Naumann in Amman, capitala Iordaniei, pentru Deutsche Welle. Expertul atrage atentia ca acesta este doar primul pas, deoarece Califatul vrea sa se extinda in Iordania, Liban, Israel, Palestina, Cipru si chiar sudul Turciei.

Conform acestui plan, pe acest teritoriu nou trebuie sa infloreasca un nou stat, care sa corespunda ideilor islamistilor. Sa nu uitam ca, in ultimele luni, acestia au preluat controlul unor mari parti din Siria si Irak.

Acolo unde Califatul este deja la putere, domnesc reguli morale stricte. In fiecare zi au loc executii fara proces, femeile sunt obligate sa se acopere din cap pana-n calcaie. Asta se intampla deja in orasul irakian Mosul unde cine incalca aceste reguli este amenintat cu pedepse aspre, continua Deutsche Welle.

Urmasul lui Mahomed?

Liderul Califatului, Abu Bakr al-Baghdadi, sustine ca este un descendent direct al profetului Mahomed, de unde si dreptul lui de a conduce toti musulmanii. Abu Bakr a impus cu succes idea arhaica a califatului ca o mareata republica islamica. Adeptii sai se inmultesc deoarece majoritatea islamistilor nu recunosc granitele dintre Irak, Iordania, Siria si Liban, fixate in Primul Razboi Mondial de Marile Puteri, Franta si Marea Britanie.

Islamistii sunt convinsi ca prabusirea Imperiului Otoman la inceputul secolului 20, care secole la rand a fost puterea decisiva in Asia Mica, a fost cauza care a dus la slabirea musulmanilor. In ochii lor ideea unei marete republici islamice este egala cu promisiunea unui viitor mai bun.

Guverne slabe

Armata siriana incearca sa reziste impotriva rebelilor sunniti. Dupa cateva zile de conflict armata a reusit sa recastige un gazoduct, acaparat de Califat la mijlocul lunii iulie. "Statul islamic" insa este doar una dintre multele grupari care lupta impotriva regimului lui Bashar al-Assad care, la trei ani de la izbucnirea razboiului civil, tine inca de putere.

In statul vecin, Irak, guvernul a intrat intr-o criza adanca. Presedintele Nuri al-Maliki, care face parte din majoritatea siita, si-a contruit guvernarea in jurul coruptiei si nepotismului, ceea ce a starnit nemultumirea minoritatii sunnite din tara.

"Multi irakieni nereligiosi se simt tradati de politica lui al-Maliki, care mizeaza in principal pe orientarea religioasa", spune un expert berlinez de la Fundatia Stiinta si Politica. "De asemenea, multi sunniti, mai ales din regiunile rurale si din micile orase situate departe de capitala, cred ca guvernarea siita a lui al-Maliki ii dezavantajeaza", mai spune expertul.

Acest conflict intern din Irak este binevenit pentru sustinatorii Califatului, nemaivorbind ca in nord kurzii deja se gandesc la propriul lor stat. Ei nu vor sa fie nici parte a statului irakian, nici a maretei republici islamice. Kurzii vor doar autonomie politica, culturala si economica.

Cu alte cuvinte, succesele asa-numitului Califat si lupta kurzilor pentru independenta clatina serios granitele din regiune. Guvernele din Irak, Siria si Liban sunt si asa destul de slabe, iar in situatia actuala cu greu vor reusi sa pstreze integritatea teritoriala a statelor lor.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#statul islamic razboi, #Siria Irak stat islamic, #sunniti siiti conflict Irak, #conflict Irak razboi , #Irak