Uniunea Europeana sprijina Hong Kong-ul si avertizeaza Beijing-ul

Luni, 13 Iulie 2020, ora 22:43
4127 citiri
Uniunea Europeana sprijina Hong Kong-ul si avertizeaza Beijing-ul
Foto: Pixabay

Uniunea Europeana isi va coordona masurile de sustinere pentru populatia din Hong Kong si avertizeaza ca aplicarea legii privind securitatea, impusa de Beijing in fosta colonie britanica, va avea "un impact" asupra relatiilor sale cu China, a anuntat luni seful diplomatiei europene, Josep Borrell.

"Uniunea Europeana va elabora un raspuns coordonat in sprijinul autonomiei Hong Kong-ului", a declarat Josep Borrell, dupa o intalnire cu ministrii de externe ai UE la Bruxelles, prima dupa patru luni, noteaza AFP, citata de AGERPRES.

Josep Borrell a vorbit in special despre vize si burse care sa permita locuitorilor din Kong Kong sa calatoreasca in UE si despre restrictii la exportul de arme destinate fortelor de securitate.

"Am adoptat astazi un dublu mesaj cu un sprijin pentru autonomia Hong Kong-ului si libertatile fundamentale si, in ceea ce priveste China, spunem ca masurile vor avea un impact asupra relatiilor noastre", a declarat seful diplomatiei europene.

"Astazi, cu Franta, ne-am propus sa adoptam o pozitie europeana cu privire la modul in care vom trata cu Hong Kong-ul in viitor, cand legea de securitate va fi aplicata in teritoriu", a indicat, la randul sau, seful diplomatiei germane Heiko Maas, a carui tara detine de la 1 iulie presedintia prin rotatie a UE.

Omologul sau francez, Jean-Yves le Drian, nu a facut declaratii luni, dar miercurea trecuta a anuntat hotararea Frantei de a reactiona. "Avem in vedere masuri pe care va trebui sa le anunt cand va veni momentul", a declarat el.

"Acest lucru trebuie sa aiba un impact asupra exporturilor de arme, de exemplu, inclusiv cele cu dubla utilizare (civila si militara). Consideram logic sa tratam Hong Kong-ul in acelasi mod in care tratam China continentala", care este deja vizata de acest tip de masura, a insistat Heiko Maas.

Ministrul german intentioneaza "sa faciliteze intrarea chinezilor din Hong Kong in Europa si sa sprijine activitatea oamenilor de stiinta, a cercetatorilor, jurnalistilor si artistilor care intampina probleme prin programe de burse si un acces mai usor".

De asemenea, UE trebuie sa se pronunte asupra unei modificari a acordurilor de extradare, potrivit oficialului german, care a mentionat si asistenta juridica reciproca.

"Cred ca toate statele membre ale Uniunii Europene se gandesc deja la aceasta", a mai spus el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Germania și China, discuții pentru o "pace justă" în Ucraina. Cancelarul german a fost primit de preşedintele chinez Xi Jinping
Germania și China, discuții pentru o "pace justă" în Ucraina. Cancelarul german a fost primit de preşedintele chinez Xi Jinping
Cancelarul german Olaf Scholz şi-a exprimat marţi intenţia de a discuta despre o "pace justă" în Ucraina cu preşedintele chinez Xi Jinping, în timpul întrevederii lor la Beijing, relatează...
Noua comoară energetică din inima Europei. Investiția care schimbă jocul și dă o lovitură neașteptată Chinei
Noua comoară energetică din inima Europei. Investiția care schimbă jocul și dă o lovitură neașteptată Chinei
Producția de „aur alb” a început la zăcământul care poate alimenta 500.000 de mașini electrice în fiecare an. Apar vești bune pentru industria energetică din Europa, deoarece...
#Uniunea Eurpeana, #China, #hong kong, #autonomie, #Franta, #Germania , #Hong Kong