Șeful diplomației europene: criza prețurilor la energie, un „joc geopolitic major”

Sambata, 23 Octombrie 2021, ora 00:28
1442 citiri
Șeful diplomației europene: criza prețurilor la energie, un „joc geopolitic major”
Josep Borrell coordonatorul politicii externe a UE/ FOTO: europarl.europa.eu

Criza prețurilor la energie este rezultatul unui „joc geopolitic major”, a spus joi, la summitul Uniunii Europene, Josep Borrell, șeful diplomației europene. „Actualele prețuri la energie sunt consecințele unui joc geopolitic major, cu o puternică dimensiune externă”, a spus Josep Borrell fără a face o referire directă la Rusia și Gazprom.

Afirmațiile lui Borell vin după ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, declarase cu o zi înainte - în Parlamentul European - că până în acest moment, compania rusă Gazprom și-a respectat numai contractele de lungă durată dar nu a reuşit să răspundă unei cereri de gaz sporite din partea Uniunii Europene, cum făcea în trecut. Pentru șefa executivului european, actuala criză a gazelor din Europa este un argument în plus pentru a se accelera tranzitul spre sursele alternative de energie, spre energia verde pentru a reduce dependența Europei de importurile de gaze.

Nici Borrell, nici Von der Leyen nu au comentat motivele care ar stat în spatele reticenței Gazprom de a răspunde cererilor de livrări suplimentare dar majoritatea observatorilor sunt de părere că scopul companiei este de a forța UE, în primul rând autoritățile de reglementare din Germania, să aprobe pornirea gazoductului Nord Stream 2, terminat recent.

Afirmațiile lui Josep Borrell par să intre în contradicție cu poziția oficială a Germaniei, care consideră că majorarea prețurilor la energie este rezultatul creșterii cererii la nivel mondial, în contextul eforturilor de relansare economică post-pandemie.

Jocul Rusiei

Rusia este tot mai îngrijorată că majorarea explozivă a preţului gazelor naturale ar putea să afecteze cererea pe cea mai importantă piaţă a sa de export, transmite Bloomberg.

"În cele din urmă, o astfel de situaţie va conduce la un consum mai mic şi asta îi va afecta pe producătorii noştri, inclusiv Gazprom PJSC", a spus miercuri preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, la o reuniune a Guvernului de la Moscova care a fost transmisă de postul de televiziune Rossiya 24 TV. "De aceea nu suntem interesaţi de o creştere fără sfârşit a preţurilor la energie, inclusiv la gaze naturale", a adăugat Putin.

Preţurile de referinţă la gaze în Europa, principala piaţă de export a Rusiei, au depăşit record după record în ultimele săptămâni, în condiţiile în care livrările limitate de gaze naturale prin conducte şi competiţia intensă cu Asia pentru nave încărcate cu gaze lichefiate au provocat un deficit în aprovizionarea Europei. Aceste probleme au majorat costurile pentru companii, facturile consumatorilor şi chiar şi preţul alimentelor. Mai mulţi mari consumatori de gaze naturale, precum producătorii de îngrăşăminte, şi-au redus operaţiunile şi chiar au închis unele uzine.

Începând de la finele lunii august, exporturile Gazprom spre Europa au fost mai mici comparativ cu situaţia din aceeaşi perioadă a anului trecut, unii oficiali de pe continent dând vina pe grupul rus pentru că a agravat criza deoarece a refuzat în mod intenţionat să livreze cantităţi suplimentare. În replică, compania rusească susţine că livrează gaze naturale în conformitate cu cererile venite de la clienţii săi tradiţionali şi de la unele mari companii europene de utilităţi, care nu au cerut mai multe gaze din cauza preţurilor ridicate înregistrate în prezent.

Rusia se apropie de finalizarea campaniei de umplere a depozitelor interne înainte de venirea iernii, în condiţiile în care 97% din volumele planificate au fost injectate, a declarat ministrul rus al Energiei, Nikolay Shulginov, la reuniunea de miercuri.

"Injecţiile vor fi finalizate în proporţie de 100% până la 1 noiembrie", a spus Nikolai Shulginov, reluând declaraţiile făcute anterior de oficialii de la Gazprom. În acest an, grupul rus intenţionează să stocheze în depozitele interne o cantitate record de 72,6 miliarde metri cubi de gaze naturale, fiind posibil chiar ca acest nivel record să fie depăşit.

Pieţele europene urmăresc cu atenţie ritmul în care Rusia îşi umple depozitele interne de gaze, mizând pe faptul că după ce campania internă din Rusia se va termina vor putea beneficia de livrări suplimentare de gaze naturale.

Gazprom ar putea relua vânzările pe termen scurt la export după ce îşi va umple depozitele interne, a declarat săptămâna trecută vicepremierul rus, Aleksander Novak. Acesta a precizat însă că decizia finală va fi luată de producătorul rus, care trebuie să ţină cont de cererile şi solicitările venite de la clienţii interni.

Rusia se aşteaptă la un consum intern record de gaze în acest an, odată cu ieşirea din pandemie. Având în vedere acest lucru, Gazprom ar putea să nu poată să livreze cantităţi suplimentare Europei la iarnă, susţin analiştii de la BCS Global Markets.

Divergențe între statele UE pe problema refacerii naturii. Ce țări se opun inițiativei
Divergențe între statele UE pe problema refacerii naturii. Ce țări se opun inițiativei
Principala iniţiativă a Uniunii Europene referitoare la refacerea naturii este pusă sub semnul întrebării, în condiţiile în care un vot pentru adoptarea legii a fost anulat luni, după ce...
Apple și Google riscă să se despartă din cauza presiunii antitrust de pe ambele maluri ale Atlanticului
Apple și Google riscă să se despartă din cauza presiunii antitrust de pe ambele maluri ale Atlanticului
Pentru prima dată în istoria lor, giganții tehnologici Apple și Google se confruntă cu o dispută de lungă durată cu autoritățile de reglementare cu privire la poziția lor de monopol....
#Uniunea Europeana, #UE, #diplomatie, #Josep Borrell, #criza energetica, #gaze rusia , #stiri internationale
Comentarii