Un teritoriu din California apartine Rusiei, sustine un parlamentar

Autor:Ana Ilie
Luni, 29 Septembrie 2014, ora 08:364984 citiri
Un teritoriu din California apartine Rusiei, sustine un parlamentar

Parcul istoric Fort Ross, o constructie de secol XIX, pe coasta nordica a Californiei, a fost preluat in mod ilegal de SUA de la rusi, a aratat un parlamentar rus, care a cerut Ministerului de Externe sa analizeze chestiunea.

Mihail Degtiarev, membru al Dumei de Stat, care a starnit stupoare la inceputul lunii, cand a cerut revopsirea zidurilor rosii ale Kremlinului in culoarea lor istorica, crem, a aratat ca achizitia Fort Ross de la Rusia, in urma cu aproape doua secole, ar putea fi invalida, scrie The Moscow Times.

Degtiarev a trimis o cerere oficiala prin care solicita Ministerului rus de Externe sa analizeze chestiunea. Daca achizitia se dovedeste invalida, atunci toate dezvoltarile facute de SUA sunt invalide iar Rusia poate solicita returnarea teritoriului, considera deputatul rus.

Fort Ross a fost fondat in 1812 de catre Compania Ruso-Americana, creata de casa regala rusa pentru a stabili noi colonii in America de Nord - de aici si numele "Ross", ce are legatura cu Rusia imperiala, "Rossia".

Fort Ross a servit drept centru de schimburi comerciale pentru Companie pana in 1842, cand a fost vandut lui John Sutter, californian de origine elvetiana.

Unii istorici rusi sustin ca partea rusa nu a primit niciodata banii cuveniti pentru vanzarea Fort Ross, deci teritoriul inca mai apartine Rusiei.

Aceasta nu este prima incercare a rusilor de a-si recupera proprietatile odinioara detinute in America. Dupa anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, in martie, pe site-ul Casei Albe a aparut o petitie prin care se solocita secesiunea Alaskai si returnarea sa catre Rusia.

Citeste si:
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News