Un razboi care dureaza de 50 de ani s-ar putea incheia in 6 luni

Autor: Ana Ilie
Joi, 24 Septembrie 2015, ora 10:51
5255 citiri
Un razboi care dureaza de 50 de ani s-ar putea incheia in 6 luni
Foto: Peace Delegation of the FARC-EP

Presedintele columbian Juan Manuel Santos si comandantul gruparii rebele FARC au convenit, miercuri, sa puna capat razboiului ce dureaza deja de 50 de ani in urmatoarele sase luni. Cei doi si-au confirmat intelegerea cu o strangere de mana.

Santos si liderul FARC Rodrigo Londono, cunoscut sub numele de Timochenko, au mai convenit ca luptatorii de gherila isi vor depune armele in decurs de 60 de zile de la semnarea intelegerii, care are termenul limita oficial de 23 martie 2016, scrie Reuters.

Daca initiativa de pace are succes, va pune capat unui conflict in cursul caruia au murit 220.000 de persoane si milioane de oameni au ramas fara case.

O pace durabila ar reprezenta un avans important pentru una dintre economiile emergente ale Americii Latine si ar putea da o lovitura traficului de droguri, in conditiile in care unele unitati FARC au format o alianta cu cartelurile drogurilor, pe care le protejeaza in schimbul banilor.

Rebelii FARC si-au aparat cocaina: Soldati morti, jurnalist disparut

Guvernul si rebelii negociaza la Havana de aproape trei ani, insa aceasta este prima data cand Santos a venit in Cuba si s-a intalnit cu Timochenko. "Nu vom esua (...) A venit momentul pentru pace", a afirmat acesta.

Presedintele cubanez Raul Castro, care a asistat la strangerea de mana ce a parafat intelegerea, si-a alaturat si el mainile celor doi.

Cele doua parti au mai convenit sa creeze tribunale speciale pentru a judeca fostii combatanti. In plus, amnistia va exclude pe cei vinovati de crime de razboi sau crime impotriva umanitatii si va oferi compensatii victimelor. Justitia se va aplica nu numai luptatorilor FARC, ci si trupelor guvernamentale si gruparilor paramilitare de dreapta, care au pus mana pe arme impotriva latifundiarilor bogati sau pentru a se razbuna pe FARC.

Operatiune DIICOT - SUA, pentru arestarea unei grupari cu legaturi cu organizatia terorista FARC

Timochenko a repetat ca rebelii isi doresc un armistitiu bilateral si ca sunt pregatiti pentru un acord de pace inainte de termenul limita de sase luni. "Nu vrem ca nimic sa stea in calea acestei dorinte arzatoare de pace si speram ca se va forma intr-o imbratisare reconciliatoare".

Observatorii apreciaza ca reconstructia pacii in Columbia va dura ani buni. Principala dificultate va fi demobilizarea rebelilor care au continuat sa se lupte in pofida negocierilor de pace. De indata ce se ajunge la un acord, textul va fi supus votului columbienilor.

Gruparea insurgenta mai are aproximativ 8.000 de combatanti, un numar mai mic decat maximul istoric de 17.000 si este considerata grupare terorista de catre UE si SUA.

FARC s-a nascut dintr-o miscare taraneasca de inspiratie marxista ce solicita reforma agrara in anii '60 si s-a luptat cu guvernele tarii.

”Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”. Clipul prin care europenii sunt chemați la alegeri VIDEO
”Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”. Clipul prin care europenii sunt chemați la alegeri VIDEO
Parlamentul European (PE) a lansat luni, 29 aprilie, videoclipul de promovare a alegerilor europene din 6-9 iunie, în cadrul celei de a doua etape a campaniei sale de comunicare care se...
Nicuşor Dan o ignoră pe Firea: „În acest moment, principalul contracandidat este Cristian Popescu Piedone” VIDEO
Nicuşor Dan o ignoră pe Firea: „În acest moment, principalul contracandidat este Cristian Popescu Piedone” VIDEO
Nicuşor Dan, primarul Capitalei a declarat luni, 29 aprilie, că în acest moment, principalul contracandidat al său este Cristian Popescu Piedone. El a arătat că şi-ar dori ca PNL să facă...
#FARC Columbia pace, #intelegere pace FARC , #America de Sud
Comentarii
Poza Vintage
Vintage
rank 5
Adica sa scape Washington-ul una din sursele importante de