Un pic de normalitate intr-o tara macinata de razboi: Scoala din prima linie de front

Vineri, 29 Ianuarie 2016, ora 14:25
3008 citiri
Un pic de normalitate intr-o tara macinata de razboi: Scoala din prima linie de front
Foto: Captura Video YouTube/BestNetwork1

Intr-unul dintre cele mai sarace cartiere din Benghazi, in prima linie de front din Libia, unde se poarta lupte grele cu Statul Islamic, o profesoara se incapataneaza sa predea in continuare.

"Mi-e frica, frica, frica. Mi-e frica - si sper sa nu se intample asta - ca vom fi bombardati, pentru ca moscheea de langa scoala a fost lovita nu cu mult timp in urma. Au lansat proiectile in ea in timp ce niste elevi mergeau catre cursul despre Coran. Primul a cazut langa un baiat, iar un altul a venit sa-l ajute. Apoi, a mai cazut unul si i-a smuls piciorul. Si primul copil si-a pierdut un picior. A fost ingrozitor", povesteste profesoara Fauzia Mukhtar Abeid, conform BBC.

Iar dascalul are toate motivele sa se teama. Preda la o scoala intr-un cartier de oameni din clasa mijlocie, aflat in ultimii doi ani pe prima linie de front a conflictului din Libia. La mai putin de un kilometru distanta de curtea scolii, ascunsi in ruinele unor blocuri bombardate, se ascund teroristii Statului Islamic si militantii islamisti.

Scoala si-a inchis portile in mai 2014, cand a avut loc o ofensiva de amploare impotriva militantilor islamisti. Familiile bogate care locuiau in zona s-au mutat imediat, trimitandu-si copiii la scoli private, departe de bombe si gloante. Cele sarace au ramas in zona.

Un an mai tarziu, unii dintre copii si o parte dintre parinti au inceput sa o intrebe pe Fauzia cand se redeschide scoala. Cladirea fusese asediata, jefuita, asa ca parintii au strans bani si au reparat ce s-a putut. Unii au dat echivalentul a 35 de dolari, altii 20 sau chiar 5. S-au strans in final 1.000 de dinari (715 dolari), iar statul a mai dat 3.000 de dinari (2.140 de dolari).

Au fost inlocuite ferestrele, iar intr-un perete din spatele scolii s-a facut o gaura, pentru ca accesul in scoala sa se faca printr-un loc mai ferit de gloante.

Cursurile au reinceput in decembrie 2015, chiar daca o parte dintre profesori au refuzat sa se intoarca, temandu-se pentru viata lor. Curent electric nu este mereu, dar asta e una dintre cele mai mici probleme. Adevarata problema este nesiguranta ca vei ramane in viata.

"Nu, nu ne e teama", afirma insa o adolescenta de 15 ani. "Vrem sa invatam", spune ea in engleza.

Walid al-Furjani, care isi trimite trei dintre copii la scoala, afirma, la randul sau: "Copiii mei stateau acasa de doi ani si nu faceau nimic. Bineinteles ca imi fac griji, dar e important pentru ei sa invete".

Multi libieni sperau ca odata cu incetarea regimului Muammar Gaddafi, viitorul copiilor sa fie unul mai luminos. In loc de asta, tara e inca macinata de razboi.

In ultimii doi ani, peste 4.000 de oameni au murit. Unele estimari arata ca pe teritoriul Libiei opereaza circa 2.000 de militii.

In tot acest peisaj de cosmar, dealerii de arme, jihadistii si cei care ajuta contracost oamenii sa paraseasca tara si sa ia calea Europei prospera.

Avioane de lupta bombardeaza Libia: Nu se stie cui apartin

ONU estimeaza ca in Libia exista 3.000 de luptatori ai Statului Islamic.

"Nu am putut sa le spun 'nu' copiilor lor. Simt ca e o datorie nationala sa-i invat pe acesti copii. Constiinta mi-a cerut-o", mai declara profesoara.

"Sper ca tara mea va gasi o cale de a merge mai departe. Deschizand aceasta scoala, incercam sa restabilim un soi de normalitate aici. In ciuda acestui razboi, in ciuda distrugerilor, mergem mai departe. Trebuie sa traim. Avem nevoie de un viitor pentru tara noastra. Avem nevoie de pace si siguranta. Destul cu razboiul, destul! Pentru viitorul copiilor nostri, e suficient!", a mai spus dascalul.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#scoli Libia razboi, #scoala front Libia, #Libia lupte stat islamic , #Razboi Libia