Un laureat al Nobelului pentru Pace cere sa i se permita moartea asistata

Sambata, 08 Octombrie 2016, ora 19:56 4571 citiri
Foto: Arhiva Hepta.ro

Arhiepiscopul sud african si laureat al premiului Nobel pentru Pace Desmond Tutu vrea sa aiba dreptul la moarte asistata.

Desmond Tutu, care a primit premiul Nobel pentru Pace in 1984 si care vineri a implinit 85 de ani, a spus ca nu vrea sa fie tinut in viata cu orice pret. Inca din 2014 el s-a declarat in favoarea mortii asistate, dar atunci nu a spus daca isi doreste ca el personal sa aiba posibilitatea sa aleaga, arata BBC.

In ultima luna, Desmond Tutu a fost internat pentru o interventie chirurgicala si a transmis ca ar vrea sa fie lasat sa treaca la urmatoarea etapa a calatoriei sale.

Legislatia din Africa de Sud nu reglementeaza moartea asistata, dar in 2015 un tribunal a acordat unui om bolnav in faza terminala dreptul de a muri, ceea ce a dus la numeroase cereri in privinta clarificarii legii.

Biserica Anglicana - din care face parte Tutu - este total impotriva mortii asistate, dar nu este prima data cand laureatul procedeaza in mod diferit fata de cum o cere biserica sa. De exemplu, in 2013 el a sustinut drepturile homosexualilor spunand ca "refuza sa mearga intr-un Rai homofob" in favoarea "celuilalt loc". "Eu nu ma inchin unui Dumnezeu homofob", a mai spus el atunci.

Mai mult, la inceputul acestui an el a binecuvantat casatoria fiicei sale Mpho cu iubita ei, in ciuda legii sud-africane care spune ca "sfanta casatorie este unirea pe viata si exclusiva dintre un barbat si o femeie".

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News