Un general in retragere va efectua un audit asupra securitatii Capitoliului, anunta Nancy Pelosi

Vineri, 15 Ianuarie 2021, ora 22:23
1668 citiri
Un general in retragere va efectua un audit asupra securitatii Capitoliului, anunta Nancy Pelosi
Foto: Facebook/ House Speaker Nancy Pelosi

Lidera democratilor din Congresul american, Nancy Pelosi, a anuntat vineri ca i-a cerut unui general in retragere sa efectueze un audit asupra securitatii Capitolului, dupa atacul "devastator" al manifestantilor pro-Trump de pe 6 ianuarie, relateaza AFP.

"Pentru a proteja democratia noastra, trebuie sa supunem acum securitatea Capitoliului unui examen scrupulos", a declarat presedinta Camerei Reprezentantilor in cadrul unei conferinte de presa.

Generalul in retragere Russel Honore, responsabil cu operatiunile militare in timpul uraganului Katrina in 2005, va fi insarcinat cu acest "audit imediat".

Violentele comise la Capitoliu dupa un discurs al lui Donald Trump si inainte de certificarea oficiala a victoriei lui Joe Biden in alegerile prezidentiale s-au soldat cu cinci morti. Parlamentarii au trebuit sa fie evacuati sau sa se ascunda in hemiciclul Camerei, in timp ce sustinatorii presedintelui se dedau la violente si distrugeri.

"Saptamana trecuta, am suferit un asalt asupra Capitoliului care a pus in pericol vieti si a traumatizat membrii Congresului si angajatii", a deplans Nancy Pelosi.

Comisii parlamentare si, probabil, independente, vor efectua anchete, "insa intre timp sunt recunoscatoare ca generalul Honore a acceptat sa raspunda ingrijorarilor urgente privind securitatea", a precizat ea.

Camera Reprezentantilor l-a pus sub acuzare miercuri pe Donald Trump pentru "incitare la insurectie" dupa aceste evenimente. Deja pus sub acuzare in decembrie 2019 in dosarul ucrainean, magnatul imobiliarelor a devenit astfel primul presedinte american din istorie vizat de doua ori de o procedura de 'impeachment'.

In cadrul aceleiasi conferinte de presa, presedinta Camerei Reprezentantilor Nancy Pelosi nu a raspuns unei intrebari privind momentul in care intentioneaza sa trimita articolul unic in baza caruia ar urma sa fie tras la raspundere Donald Trump in "procesul" din Senat.

"In urma cu o saptamana, pe 6 ianuarie, un act de insurectie a fost comis impotriva Capitoliului, incurajat de presedintele SUA. O saptamana mai tarziu, acest presedinte a fost pus sub acuzare", semn al "urgentei acestei chestiuni", a subliniat ea.

"Procurorii" Camerei "lucreaza acum in asteptarea procesului si veti fi primii pe care ii vom anunta ca mergem acolo" pentru a depune articolul in baza caruia s-a facut punerea sub acuzare, le-a declarat ea jurnalistilor.

FBI ancheteaza 37 de persoane in dosarul mortii unui politist in urma asaltului de la Capitoliu

Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
#Securitate, #audit, #Capitoliu, #SUA, #general, #Nancy Pelosi , #stiri internationale