Un an de la uciderea lui George Floyd. Cum s-au schimbat Statele Unite dupa tragedia care a socat lumea

Marti, 25 Mai 2021, ora 16:02
2156 citiri
Un an de la uciderea lui George Floyd. Cum s-au schimbat Statele Unite dupa tragedia care a socat lumea
George Floyd avea 46 de ani FOTO Pixabay

Americanii vor marca marti, 25 mai, un an de la uciderea lui George Floyd, sub genunchiul unui ofiter de politie alb din Minneapolis, eveniment care a catalizat cea mai mare miscare de protest din SUA ultimelor decenii, din cauza brutalitatii politiei impotriva oamenilor de culoare.

La Washington, presedintele Joe Biden se va intalni in privat cu membrii familiei lui Floyd la Casa Alba, nu departe de locul in care legislatia promisa privind reforma politiei s-a blocat in Congresul SUA.

In Minneapolis, o fundatie creata in memoria lui Floyd de catre cativa membri ai familiei sale a organizat o dupa-amiaza cu muzica si mancare intr-un parc langa sala de judecata din centrul orasului, unde Derek Chauvin, fostul ofiter, a fost gasit vinovat luna trecuta de uciderea lui Floy.

Chauvin, in varsta de 45 de ani, poate primi pana la 40 de ani de inchisoare dupa verdictul ce va fi dat pe 25 iunie. Ceilalti trei ofiteri au pledat nevinovati, motivand ca l-au ajutat si sustinut pe Chauvin si vor fi judecati anul viitor. Departamentul de politie din Minneapolis a concediat pe toti cei patru ofiteri a doua zi dupa ce Floyd a fost ucis.

Oamenii se vor aduna de veghe la lumina lumanarilor pe portiunea de drum unde Chauvin a ingenuncheat pe gatul lui Floyd, un barbat de culoare in varsta de 46 de ani in catuse, pentru mai mult de noua minute.

Darnella Frazier, o adolescenta, a inregistrat uciderea pe telefonul sau mobil, incarcand videoclipuri pe Facebook care ingrozeau oamenii din intreaga lume. Floyd fusese suspectat ca a folosit o bancnota falsa de 20 de dolari pentru a cumpara tigari.

Oamenii s-au revarsat pe strazile oraselor din Statele Unite si din intreaga lume cerand revizuirea sau chiar abolirea departamentelor de politie care au folosit in mod disproportionat violenta impotriva afro-americanilor.

Toate cele 50 de state si districtul Columbia au introdus de atunci legislatie pentru a spori responsabilitatea sau supravegherea politiei, iar 24 de state au adoptat noi legi, relateaza Reuters.

Legile au inclus obligativitatea camerelor purtate pe corp pentru ofiteri, incriminarea mobilizarii suspectilor de gat sau facilitarea publicului de a vedea dosarele disciplinare ale ofiterilor de politie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#george floyd, #comemorare, #Statele Unite Americii , #Statele Unite