Umilinte cumplite pentru femeile rapite de Statul Islamic: sunt vandute precum animalele

Miercuri, 28 Iulie 2021, ora 13:1714416 citiri
Umilinte cumplite pentru femeile rapite de Statul Islamic: sunt vandute precum animalele
Foto: aina.org

O vaduva a fost vanduta pentru o casatorie fortata dupa ce militantii ISIL i-au impuscat sotul si au luat-o prizoniera. Amsha a fost vanduta pentru 12 dolari.

Alte fete sau femei au fost vandute pentru mult mai mult, dar Amsha avea deja un copil mic si era insarcinata cu un al doilea. Femeia a fost martora uciderii sotului sau, iar acum teroarea acelei crime si frica de captivitate urmau sa fie inlocuite de murdaria si umilinta faptului de a fi vanduta precum un animal, arata The Guardian.

"Un barbat in varsta de 50 de ani, cu o barba neagra, m-a cumparat. Din ziua aceea, nu am mai vrut sa traiesc", isi aminteste ea.

Amsha e una dintre sutele de femei Yazidi din nordul Irakului capturate in timpul ofensivei rapide a Statului Islamic din acest an. Interviurile cu femeile care au scapat arata ca militantii le-au adunat in hale si alte centre de detentie si le-au vandut treptat catre luptatorii lor ca prada de razboi.

Intr-un articol din ziarul online al Statului Islamic se arata ca jihadistii incearca sa reinvie vechiul obicei al luarii de sclavi si fortarea femeilor de a deveni nevestele luptatorilor victoriosi.

"Trebuie sa luati aminte ca luarea in sclavie a familiilor necredinciosilor si a femeilor lor drept concubine este un aspect solid al Shariei, pe care nimeni nu trebuie sa il nege sau de care sa-si bata joc, pentru ca altfel ar insemna sa nege sau sa-si bata joc de versurile Coranului si de ce a a spus Profetul", se arata in articol, in care se precizeaza totusi ca mamele nu vor fi separate de copiii lor.

Pentru Amsha, singura bucurie a fost ca a reusit sa-si pastreze fiul in varsta de 21 de luni.

Islamistii i-au atacat orasul la inceputul lui august, seara. Mii de oameni au fugit spre muntele Sinjar, din apropiere, dar cei care nu au fost suficient de rapizi au avut parte de o soarta groaznica.

"Cand am auzit ca se apropie Statul Islamic, am lasat totul si am inceput sa fugim", a povestit femeia.

Ea si sotul sau s-au alaturat unui grup format din zeci de familii, dar au fost ajunsi din urma de islamisti.

"Barbatii au fost separati de familiile lor si au fost nevoiti sa asculte de ordinele atacatorilor. Li s-a spus sa se intinda pe jos si cu fata la pamant. Sotul si fratele lui stateau acolo umar langa umar. Credeau ca vor sa-i jefuiasca, sa le fure telefoanele sau ceva de genul asta. Dar i-au ucis. I-au impuscat in cap, unul dupa altul", povesteste Amsha.

Dupa ce a fost martora mortii sotului ei, Amsha a fost fortata impreuna cu alte femei si fete sa intre in mai multe autobuze care le-au dus la Mosul. "Am fost tinuta prizoniera impreuna cu alte sute de femei intr-o sala intunecata. Unii dintre copiii de acolo nu aveau mai mult de 5 ani", isi aminteste ea.

Insa nu moartea sotului a fost cea care a sfasiat-o cu adevarat, ci mariajul fortat la care a fost obligata. "Nimeni nu avea voie sa paraseasca inchisoarea pana nu era vanduta. In fiecare zi, barbatii intrau in camera si alegeau o fata. La inceput pe cele mai frumoase si cele mai tinere", povesteste Amsha.

Cumparatorii erau irakieni, dar si straini. "Intr-o zi, o fetita de 10 ani a fost separata de mama ei pentru ca un grup de barbati a decis sa cumpere fetita. Sunt foarte ingrijorata pentru soarta ei, dar si pentru a altor fete care sunt inchise acolo".

"Cand toate fetele tinere au fost vandute, am stiut ca venise si vremea mea", isi aminteste Amsha. Cel care a cumparat-o, un barbat de 50 de ani numit Zaid, a fost foarte dur cu ea. "Cand nu ma supuneam lui, ma lovea. Inca puteti vedea cicatricile de pe spatele meu. M-a umilit pana la oase. Am fost fortata sa imi sun mama si sa ii spun ca eram casatorita. O rusine pentru familia mea", spune Amsha.

Numarul fetelor si femeilor care au fost facute sclave si fortate sa se casatoreasca este necunoscut. Dar Humans Rights Watch a cules marturii ale femeilor care au scapat si spune ca e vorba de sute de persoane. Principalele centre pentru comertul cu sclavi sunt cele doua orase principale aflate sub controlul ISIL: Mosul in Irak si Raqqa in Siria.

Zeci de femei au scapat si se ascund. Amsha e una dintre ele. "Baiatului meu ii era sete si plangea. Am batut la usa, dar nimeni nu a raspuns. Cand am deschis usa, i-am gasit pe paznici dormind. Am fugit cu fiul meu, cat de repede am putut". Fara sa stie in ce directie merge, Amsha a continuat sa alerge pana a intalnit un om care si-a oferit ajutorul.

"Nu eram convinsa, dar ce puteam sa fac? Am decis sa imi las soarta in mainile lui, si el si-a tinut cuvantul." Barbatul a reusit sa o scoata din Mosul in acea saptamana, folosind actele fiicei lui. Dar, pentru Amsha, chinul nu s-a incheiat.

"Parintii mei sunt fericiti ca sunt aici. Eu nu mai am curajul sa continui. In acest moment, singurul lucru pe care mi-l doresc e sa mor", mai spune Amsha.