Umilinta Braziliei de la CM 2014 - efecte politice perverse

Vineri, 11 Iulie 2014, ora 12:57
7924 citiri
Umilinta Braziliei de la CM 2014 - efecte politice perverse
Foto: atualfm.com.br

Rareori in istorie o echipa a fost batuta atat de rau cum a patit-o Brazilia in semifinala de marti impotriva Germaniei. Cu toate acestea, persoana care simte cel mai dur impactul nu se afla pe teren. E vorba de presedintele Braziliei, Dilma Rousseff.

Exista o sansa mare ca, la alegerile din octombrie, votantii brazilieni sa o pedepseasca pe ea pentru aceasta infrangere epocala. In acest moment, Rousseff, un politician populist de stanga, este favorita cursei, scrie Vox.com.

Ea are in sondaje aproximativ 50%, in timp ce doi candidati ai opozitiei, conservatorul Aecio Neves si liderul unui alt partid de stanga, Eduardo Campos, isi impart intre ei votantii antiRousseff. Daca Rousseff atrage mai mult de 50% dintre voturi in primul tur, ea va fi declarata invingatoare.

Daca primeste sub 50% dintre voturi, ea va fi fortata sa intre intr-un al doilea tur de scrutin, impotriva celui care se claseaza pe locul doi.

"Cred ca sansele ei de a castiga sunt inca destul de mari, mai mari decat ale oricarui altuia", spune Barry Ames, un profesor al Universitatii din Pittsburgh care studiaza politica braziliana. Desi campania nu a inceput, Ames crede ca Rousseff este vulnerabila. "Economia este destul de slabita, iar inflatia a crescut destul de mult".

Peste toate, a aparut factorul fotbal. Nu exista inca niciun sondaj facut dupa infrangerea Braziliei din semifinala, dar exista cel putin doua motive care indica faptul ca ceea ce s-a intamplat marti va avea o mare importanta.

Votantii fericiti voteaza autoritatile, cei nefericiti nu voteaza

In primul rand, exista dovezi in istoria politicii care sugereaza ca sportul afecteaza alegerile - cel putin in Statele Unite. Trei economisti de la Stanford si Loyola Marymount au descoperit ca, in regiunile unde echipa locala de fotbal american castiga un meci cu mai putin de 10 zile inaintea unei scrutin electoral, presedintele, guvernatorul si senatorul local primesc din start un spor procentual de 1,61%.

Regiunile in care populatia locala are un mare interes in fotbalul american arata o si mai mare predispozitie catre acest fenomen. Pentru a fi siguri ca totul nu este doar o coincidenta statistica, cercetatorii au derulat un program de interviuri cu cetateni americani in timpul turneului de baschet din 2009.

Fanii ai caror echipe tocmai castigasera au raportat in medie opinii mai favorabile presedintelui Obama decat un grup neutru, neinteresat de baschet. Fanii echipelor care pierdusera aveau opinii negative.

Efectele sportului pot fi chiar dramatice. Un studiu facut pe alegerile locale din SUA, realizat de un cercetator australian, a descoperit ca atat sezonul de competitii cat si play-off-ul conteaza.

Cu cat a performat mai bine echipa unui oras, cu atat procentele primarului in functie au fost mai solide si sansele de a fi reales au crescut. "Potrivit unui model estimativ, aproximativ intr-unul din 17 orase mari, alegerile sunt decise de variatiile in competitiile sportive", a declarat cercetatorul Michael Miller.

Cum poate fi posibil acest lucru?

Este greu de dovedit, dar teoria e ca votantii pot fi destul de irationali, actionand uneori in moduri usor de prezis. Oamenii fericiti vor vota mult mai probabil pentru conducatorii existenti pentru ca se simt bine cu actuala stare de lucruri. Cand echipa ta castiga, esti mai fericit. Reversul este valabil, atunci cand echipa ta pierde.

Asa ca, gandindu-ne ca brazilienii pun aceeasi pasiune in Cupa Mondiala pe cat pun americanii in sporturile lor, putem presupune si ca unii dintre ei vor fi inca deprimati de infrangerea Braziliei in fata Germaniei in luna octombrie. Asta va afecta sansele lui Rousseff.

Insa cat de mult? Nu exista nicio modalitate de a spune sigur, dar Ames crede ca si un efect minor al Cupei Mondiale o poate duce pe Rousseff intr-un nedorit tur doi al alegerilor. "Nu cred ca efectul va fi foarte mare. Pe de alta parte, sansele Dilmei de a castiga din primul tur sunt mici. Daca ea este chiar la limita, infrangerea va indeparta niste oameni", spune Ames.

Rousseff avea nevoie de o distragere a atentiei de la situatia economica

Chiar daca oamenii vor trece peste infrangere pana in octombrie, mai exista un factor care i-ar putea afecta sansele lui Rousseff. Multi brazilieni vad Cupa Mondiala pur si simplu ca pe o calamitate, plina de coruptie si cheltuire fara sens. Fara o victorie, nu va mai sta nimic in calea unui repros dupa ce jocul si petrecerea s-au sfarsit.

Fabiana Velasques de Paula Machado, un economist in cadrul Inter-American Development Bank care studiaza opinia publica braziliana, crede ca brazilienii vor fi extrem de suparati dupa infrangere.

"Desi nu cred ca Rousseff va fi invinovatita pentru infrangere, dezbaterea despre coruptie si cheltuielile guvernamentale va reaparea si asta va afecta perspectivele Dilmei", spune Machado.

De fapt, tara a cheltuit tone de bani pe stadioane noi si inutile. Construirea lor a dus la depasirea misterioasa a bugetului cu 1,2 miliarde de dolari, desi nu atat de misterioasa daca iei in consideratie comisioanele oficialilor corupti. Ca o consecinta, o larga majoritate a brazilienilor a ajuns la concluzia corecta ca Cupa Mondiala este o risipa financiara.

Intr-o tara in care principalele servicii publice sunt subfinantate, risipirea a zeci de miliarde de dolari este o problema importanta. Atat de importanta incat au existat revolte masive de-a lungul intregului Campionat Mondial.

Potrivit unui sondaj efectuat de Machado, "brazilienii sunt ingrijorati in legatura cu serviciile de sanatate, problemele cu sistemul de educatie si infrastructura si abia pe locul trei de cheltuielile legate de Cupa Mondiala".

Intr-adevar, mania legata de Campionatul Mondial este un motiv puternic pentru vulnerabilitatea lui Rousseff. Potrivit unor sondaje, popularitatea lui Rousseff era maxima in iunie 2013, insa atunci au inceput protestele si revoltele impotriva Campionatului Mondial si popularitatea ei a scazut.

Fara o victorie braziliana care sa lase maselor o impresie mai buna asupra evenimentului, Rousseff va deveni vulnerabila odata ce campania electorala va incepe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dilma Rousseff presedinte Brazilia alegeri, #presedinte Brazilia afectata infrangere Germania, #Brazilia alegatori nefericiti infrangere , #Brazilia