Europa ezita dupa ce Moscova a anulat mai multe zboruri aeriene. Borrell: UE vrea sa cunoasca intentiile Rusiei inainte de a lua masuri

Vineri, 28 Mai 2021, ora 17:10
4380 citiri
Europa ezita dupa ce Moscova a anulat mai multe zboruri aeriene. Borrell: UE vrea sa cunoasca intentiile Rusiei inainte de a lua masuri
Moscova a raspuns deciziilor UE in cazul Belarus FOTO Kremlin/ Pixabay

Uniunea Europeana vrea sa stie daca obstacolele puse de Rusia legaturilor aeriene sunt punctuale sau daca este vorba de o decizie politica, inainte de a lua masuri, a anuntat vineri seful diplomatiei europene Josep Borrell, admitand ca "riscul escaladarii exista mereu cu Rusia", potrivit AFP.

"Am avut informatii despre obstacole care impiedica avioanele europene sa decoleze si sa aterizeze la Moscova, ceea ce a perturbat traficul. Dar nu stim inca daca este vorba de cazuri izolate sau de o directiva generala a autoritatilor ruse in scopul de a obliga avioanele europene sa zboare peste Belarus"', a spus el la sosirea sa la Lisabona pentru o intalnire cu ministrii apararii din UE.

"Studiem situatia, dar sincer, trebuie sa asteptam si sa vedem inainte de a lua masuri", a opinat Borrell.

Ministrul apararii portughez, Joao Gomes Cravinho, gazda reuniunii, a apreciat la randul sau ca aceste obstacole sunt "in logica unei riposte la sanctiunile europene impotriva Belarus".

UE a decis luni sa interzica spatiul sau european si aeroporturile sale pentru avioanele din Belarus si a recomandat companiilor europene sa evite spatiul aerian al acestei tari.

Trei zboruri provenind din capitale UE spre Moscova - un Air France Paris-Moscova vineri, un altul miercuri si un Austrian Airlines Viena-Moscova joi - au fost anulate din lipsa autorizatiei pentru noi rute care sa evite Belarusul.

Compania austriaca a indicat ca ea nu a primit unda verde din partea Rusiei pentru o schimbare a itinerariului destinat sa evite spatiul aerian al Belarus, in timp ce Air France a evocat dupa anularea primului zbor "ratiuni operationale legate de ocolirea spatiului aerian belarus care necesita o noua autorizatie din partea autoritatilor ruse pentru a intra pe teritoriul lor".

Anularea zborurilor au drept cauza strict "chestiuni tehnice", a afirmat vineri purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, pretinzand ca este vorba inainte de toate de a "asigura securitatea aeriana" a pasagerilor.

"Cand avioanele ocolesc Belarus, ele cer sa zboare in diferite locuri, care sunt absolut necoordonate, ceea ce duce la probleme tehnice", a adaugat Peskov, asigurand ca Rusia nu are "niciun motiv pentru a avea noi probleme" cu Uniunea Europeana.

Sefii de stat din Uniunea Europeana au decis luni sa sanctioneze deturnarea spre Minsk a unui avion de linie european, ce efectua un zbor de la Atena la Vilnius, de catre un avion al Fortelor aeriene belaruse pentru a aresta doi dintre pasagerii sai, un tanar jurnalist belarus si prietena sa de nationalitate rusa.

Air France a declarat vineri ca a fost nevoit sa anuleze zborul Paris-Moscova "din motive operationale legate de ocolirea spatiului aerian belarus, fiind necesara o noua autorizatie din partea autoritatilor ruse pentru a intra pe teritoriul lor".

Zborul precedent de miercuri nu a avut loc din aceleasi motive, determinand Ministerul francez al Transporturilor sa solicite Rusiei sa respecte "principiul reciprocitatii" care guverneaza relatiile bilaterale.

Compania austriaca Austrian a fost nevoita si ea sa anuleze joi un zbor Viena-Moscova din lipsa autorizatiei din partea Rusiei de a schimba ruta.

Dar acesta a obtinut vineri permisiunea autoritatilor ruse de a ocoli Belarus. Un zbor Austrian Airlines de la Viena a survolat in cursul diminetii Ucraina, la sud de Belarus, pentru a ajunge in capitala rusa, potrivit FlightRadar24.

Belarusul acuză fără dovezi un stat NATO că ar fi lansat un atac cu drone asupra capitalei Minsk
Belarusul acuză fără dovezi un stat NATO că ar fi lansat un atac cu drone asupra capitalei Minsk
Serviciile secrete belaruse au dejucat un presupus atac asupra capitalei Minsk cu drone care ar fi fost lansate din Lituania, a declarat joi, 25 aprilie, Ivan Tertel, șeful Comitetului pentru...
Lukașenko se teme de o lovitură de stat în Belarus. Cele trei scenarii descrise de dictatorul de la Minsk
Lukașenko se teme de o lovitură de stat în Belarus. Cele trei scenarii descrise de dictatorul de la Minsk
Președintele Belarusului, Aleksandr Lukashenko, a spus că opoziția din țară pregătește o lovitură de stat, plănuind să pună mâna pe districtul Kobryn, să anunțe un nou guvern și să...
#Rusia NATO, #Belarus, #zboruri anulate , #stiri internationale