UE amana autorizarea vaccinului rusesc Sputnik V

Miercuri, 16 Iunie 2021, ora 14:28
1695 citiri
UE amana autorizarea vaccinului rusesc Sputnik V
Vaccinul rusesc/ FOTO Pixabay

Aprobarea pentru vaccinul rusesc anti-coronavirus Sputnik V de catre Uniunea Europeana va fi intarziata din cauza ca termenul limita de 10 iunie pentru transmiterea de date a fost ratat, au declarat pentru Reuters doua surse apropiate de acest dosar.

Una dintre surse, un oficial guvernamental german, a spus ca esecul in a oferi datele testelor clinice necesare catre Agentia Europeana a Medicamentelor (EMA) va amana acordul blocului comunitar pana cel putin in septembrie.

"Aprobarea (vaccinului) Sputnik va fi intarziata probabil pana in septembrie, poate chiar pana la sfarsitul anului", a spus oficialul, ramas sub protectia anonimatului.

EMA trebuia sa ia o decizie in iunie

Initial, era de asteptat ca EMA sa isi incheie evaluarea asupra vaccinului rusesc si sa transmita o decizie in mai sau iunie.

O a doua sursa a afirmat ca data-limita de 10 iunie nu a fost respectata si ca EMA i-a acordat producatorului, Institutul Gamelia din Rusia, termen inca o saptamana sa transmita datele solicitate.

Fondul de Investitii Direct al Rusiei (RDIF), care comercializeaza vaccinul, a spus ca analiza EMA este in grafic.

"Toate informatiile despre testele clinice ale Sputnik V au fost oferite, iar examinarea GCP (Reguli de bune practici in studiul clinic) a fost finalizata cu un feedback pozitiv din partea Agentiei Europene a Medicamentelor", a precizat RDIF.

"Desi EMA decide calendarul procedurii de aprobare, echipa Sputnik V se asteapta ca aprobarea pentru vaccin sa vina in urmatoarele doua luni", a adaugat RDIF.

Germania, in discutii pentru a cumpara serul

Guvernul german condus de cancelarul Angela Merkel a avut discutii pentru a cumpara Sputnik V, dar a conditionat orice achizitie de aprobarea din partea EMA.

Deranjate de campania lenta de imunizare, unele landuri, inclusiv Bavaria, si-au exprimat interesul la inceputul anului pentru a comanda Sputnik V, insa de atunci vaccinarea s-a accelerat.

Slovacia a devenit in aceasta luna a doua tara din UE, dupa Ungaria, care a inceput imunizarea cu Sputnik V, in ciuda faptului ca nu exista o aprobare a UE.

Ucraina, în discuții cu SUA pentru producția în comun de sisteme antirachetă Patriot
Ucraina, în discuții cu SUA pentru producția în comun de sisteme antirachetă Patriot
Kievul face presiuni asupra Washingtonului pentru producerea în comun a sistemelor de apărare aeriană Patriot pentru a ajuta Ucraina să țină piept Rusiei, a declarat ambasadorul ucrainean în...
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul Bucureşti a decis înscrierea lui Eugen Tomac în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP. ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă PMP,...
#vaccin rusesc, #Sputnik, #vaccinare, #productie , #stiri internationale