Conferința privind Viitorul Europei

Cetățenii europeni despre viitorul Europei. O nouă sesiune de dezbateri începe astăzi și are ca temă "UE în lume și migrația"

Vineri, 26 Noiembrie 2021, ora 15:281565 citiri
Cetățenii europeni despre viitorul Europei. O nouă sesiune de dezbateri începe astăzi și are ca temă "UE în lume și migrația"
Cetățeni europeni

A nouă sesiune de dezbateri în cadrul panelurilor "Cetățeni europeni despre viitorul Europei" se desfășoară în perioada 26-28 noiembrie, de data aceasta doar online.

După prima serie de sesiuni care a avut loc la Parlamentul European, din Strasbourg, în septembrie și octombrie, „dezbaterile cetățenilor europeni vor continua prin prezentarea priorităților și recomandărilor lor.

Dezbaterile cetățenilor pot fi urmărite în direct, astfel:

• Vineri, 26 noiembrie, între 18.00 și 20.30 pe EbS+ și Multimedia Centre

• Duminică, 28 noiembrie, între 16.50 – 18.20 pe EbS+ și Multimedia Centre

Temele de discuții vor fi: Uninea Europeană și lumea, Migrația.

Cetăţenii au fost aleşi la întâmplare de către contractori specializaţi, conform metodologiilor care să asigure că sunt reprezentativi pentru diversitatea UE în ceea ce priveşte originea geografică, sexul, vârsta, mediul socio-economic şi nivelul de educaţie. Tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani reprezintă o treime din fiecare panel. Fiecare panel va formula recomandări care vor fi înaintate adunării plenare a conferinței, care va prezenta apoi propuneri privind viitorul Europei. Comisiile au selectat 80 de cetățeni (20 pentru fiecare panel) pentru a-i reprezenta la conferința plenară. Acești reprezentanți au participat la a doua întâlnire a Conferinței plenare care a avut loc la 23 octombrie la Strasbourg.

Participanții la panelul dedicat climei, mediului și sănătății, din cadrul conferinței privind Viitorul Europei ce s-a desfășutar vineri, 19 noiembrie, în format exclusiv online, au subliniat nevoia urgentă de a tempera încălzirea globală, a preîntâmpina consecințele schimbărilor climatice și a limita distrugerile aduse mediului.

Mulți cetățeni ai Uniunii Europene au exprimat îngrijorări legate de catastrofele naturale recente din Europa și de intensificarea acestor fenomene, pe care au legat-o de schimbările climatice. UE ar trebui să educe oamenii pentru un mod de viață mai durabil și să continue să susțină mijloacele de transport ecologice și energia regenerabilă, au spus vorbitorii.

A fost evidențiată legătura dintre un mediu sănătos și sănătatea populației. Susținerea agriculturii durabile și promovarea hranei de calitate pentru toți ar trebui să fie pe agendă, au spus participanții, ei cerând totodată acces egal la servicii medicale pentru toți europenii.

În același timp, în ceea ce privește reducerea deșeurilor, unii cetățeni care au participat la dezbatere au adus în discuție, ca un prim pas, nu neapărat eliminarea completă a ambalajelor din plastic, ci reducerea dimensiunii lor. Argumentul a fost că unele produse sunt ambalate cu foarte mult plastic sau foarte multă hârtie, raportat la dimensiunea lor. Iar unii cetățeni cred că în unele cazuri, anumite materiale ar trebui refolosite, nu reciclate, cum este sticla, având în vedere că procesul de reciclare consumă foarte multă energie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News