SUA își avertizează aliații de o posibilă invazie rusească. Trupele Moscovei sunt masate masiv la granița cu Ucraina

Sambata, 20 Noiembrie 2021, ora 17:21
12676 citiri
SUA își avertizează aliații de o posibilă invazie rusească. Trupele Moscovei sunt masate masiv la granița cu Ucraina
FOTO Pixabay

Oficialii serviciilor occidentale de informații sunt din ce în ce mai convinși că președintele rus vrea să preia controlul asupra unei părți mai mari din teritoriul Ucrainei.

Oficialii serviciilor secrete americane își avertizează aliații că există o fereastră mică de timp pentru a preveni ca Rusia să desfășoare acțiuini militare în Ucraina. Aceștia încurajează statele europene să colaboreze cu SUA pentru a dezvolta un pachet de măsuri economice și militare care să descurajeze Moscova.

Rusia încă nu a decis ce să facă cu trupele pe care le-a masat în apropiere de Ucraina, spun oficialii americani, însă acțiunea sa trebuie luată în serios, iar Statele Unite o treatează cu cea mai mare atenție.

Avril D. Haines, directorul serviciilor naționale de informații, a călătorit la Bruxelles pentru o întâlnire cu ambsadorii NATO, legată de felul cum serviciile secrete americane se pregătesc pentru o posibilă intervenție militară a Rusiei în Ucraina.

De asemenea, SUA fac schimb de informații cu Ucraina. Vineri, 19 noiembrie, generalul Mark A. Milley, președintele Șefilor de Stat Major, a vorbit cu general locotenent Valery Zaluzhny, comandantul Armatei ucrainene, în legătură cu activitatea îngrijorătoare a Rusiei în apropiere de Ucraina, potrivit unui comunicat.

Serviciile secrete americane și britanice sunt din ce în ce mai convinse că președintele rus Vladimir Putin ia în calcul o acțiune militară pentru a prelua controlul unui teritoriu mai mare din Ucraina sau pentru a destabiliza țara suficient de mult încât să poată fi introdus o guvernare prorusă.

Alarma printre serviciile secrete americane și aliate a fost declanșată în arpilie, când Moscova a început să maseze trupe în apropierea frontierei sale cu Ucraina. Însă situația din prezent, ce pare să implice mai multă putere militară și armament mai avansat, a stârnit chiar mai multă îngrijorare, mai ales în contextul în care Rusia blochează dronele ucrainene de supraveghere. În plus, ostilitățile au crescut odată ce Ucraina a folosit una dintre dronele sale ca să atace un obuzier rusesc, fapt ce a stârnit o reacție din partea Rusiei, care a mobilizat avioane de luptă.

Oficialii din serviciile secrete le-au transmis aliaților că Putin a ajuns să fie frustrat cu procesul de pace intermediat de Franța și Germania, în 2014, după ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea. Putin ar putea încerca să securizeze o rută terestră între Ucraina și Crimeea. Iar analiștii americani cred că Putin consideră lunile următoare ca fiind esențiale pentru a acționa.

Creșterea prețului la energie a făcut Europa mult mai dependentă de gazul rusesc mai ieftin, mai ales înainte de venirea iernii, în contextul în care rezervele de gaze scad pe continent. Și odată cu creșterea prețurilor și cu o cantitate limitată de gaze, Rusia are mai mulți bani pentru a-și plăti operațiunile militare, spun oficialii americani.

Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#Rusia Ucraina, #Rusia Ucraina razboi, #gaze rusesti, #razboi Rusia Ucraina , #Rusia