Ucraina: Republicile separatiste Donetk si Lugansk au anuntat incetarea focului

Sambata, 14 Februarie 2015, ora 22:47
7164 citiri
Ucraina: Republicile separatiste Donetk si Lugansk au anuntat incetarea focului
Foto: Ria Novosti

Lideri ai autoproclamatelor republici Donetk si Lugansk, in estul Ucrainei, au anuntat sambata ca rebelii prorusi vor respecta incepand de la miezul noptii armistitiul convenit joi la Minsk.

"Astazi, 14 februarie, presedintele Republicii Populare Donetk, Aleksandr Zaharcenko (foto), a semnat Decretul nr. 50. Conform decretului, emis in temeiul Acordului de la Minsk, un regim privind incetarea focului intra in vigoare incepand de la (ora locala stabilita de separatisti pentru regiunile Donetk si Lugansk) 1.00 (00.00, ora Romaniei) ", anunta un comunicat postat pe site-ul Curtii Supreme a autoproclamatei republici Donetk.

La miezul noptii incepe armistitiul in Ucraina - ce s-a negociat si ce se intampla de fapt

Insa toate actiunile care vor fi considerate drept atacuri asupra fortelor separatiste, zonelor rezidentiale sau infrastructurii din regiunea Donetk vor fi respinse, potrivit comunicatulului, cita de RIA Novosti.

Un decret similar a fost emis si pentru autoproclamata republica Lugansk.

"Decretul (privind incetarea focului) a fost semnat astazi (sambata). Unitatile militare ale Republicii Populare Lugansk au primit ordine de incetare a focului si retragere a tehnicii militare", a anuntat Ghennadi Tipalkov, presedintele Sovietului de Ministri al autoproclamatei republici Lugansk.

In schimb, fortele Kievului raman deocamdata pe pozitii si asteapta ordinul de incetare a focului, a anuntat pentru postul de televiziune Ucraina, sambata seara, un purtator de cuvant al armatei ucrainene.

"Vom urma ordinul comandantului nostru suprem, presedintele Ucrainei Petro Porosenko. Nu vom deschide focul, daca primim un astfel de ordin. In principiu, in ultimele zile, am deschis focul doar ca raspuns", a afirmat purtatorul de cuvant.

Lupte intense cu cateva ore inainte de armistitiu. Presedintele Ucrainei apeleaza la Merkel, Obama si Hollande

Ucraina, inainte de armistitiu. Separatistii distrug Debaltevo: Orasul este in flacari

Oficial american in Ucraina: Separatistii au mai multe arme decat unele state NATO

SUA si Ucraina acuza Rusia ca sfideaza acordul de pace: Inca trimite arme rebelilor, intelegerea e in pericol

Armistitiul din Ucraina, in mare pericol: Luptele continua, avertisment de la Porosenko

Confruntari armate feroce devastau estul Ucrainei cu doar cateva ore de intrarea in vigoare, la miezul noptii de sambata spre duminica, a armistitiului semnat de separatistii prorusi si Kiev joi la Minsk.

Militarii ucraineni au raportat peste 120 de atacuri separate in ultimele 24 de ore.

Debalteve, un nod feroviar strategic aflat sub controlul fortelor guvernamentale, a fost supus unui bombardament intensiv. De asemenea, portul Mariupol a fost tinta unor noi atacuri de artilerie, sambata.

Atacurile l-au determinat pe presedintele ucrainean Petro Porosenko sa-si exprime din nou indoielile cu privire la intelegerea pe care a semnat-o la Minsk cu separatistii.

"Nimeni nu crede cu putere ca aceste conditii de pace semnate la Minsk vor fi implementate strict", a spus el.

Conflictul din estul Ucrainei s-a soldat din aprilie, cand a inceput, si pana in prezent cu peste 5.400 de morti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#incetare foc Ucraina, #armistitiu Ucraina , #Ucraina
Comentarii