Ucraina: Rebelii prorusi anunta un acord privind schimbul de prizonieri

Joi, 25 Decembrie 2014, ora 18:36
1896 citiri
Ucraina: Rebelii prorusi anunta un acord privind schimbul de prizonieri
Foto: Gulf News

Rebelii prorusi din estul Ucrainei au anuntat joi ca au ajuns la un acord cu Kievul, in cadrul negocierilor din ajun de la Minsk, in vederea initierii unui schimb de prizonieri in viitorul cel mai apropiat.

"Exista un acord" pentru a schimba 225 de ucraineni detinuti de separatisti pe circa 150 de rebeli incarcerati de autoritatile ucrainene, a anuntat asa-zisul "presedinte" al autoproclamatei Republici Populare Lugansk, Igor Plotnitki, citat de agentia de presa RIA Novosti.

Ucraina: Separatistii amana negocierile - Nu sunt pregatiti de incetarea focului

"Este posibil ca acest schimb de prizonieri sa aiba loc chiar in acest sfarsit de saptamana", a spus acesta.

Informatii similare au fost anuntate pentru presa si de catre liderul Republicii autoproclamate Donetk, Aleksandr Zaharcenko. "Va exista un schimb de prizonieri de razboi, 150 in schimbul a 225", a precizat liderul separatist.

Deocamdata, nu exista o confirmare pentru acest acord din partea autoritatilor ucrainene, insa un inalt responsabil al Serviciilor de Securitate Ucrainene (SBU) a confirmat pentru AFP ca cifrele de 225 si 150 de prizonieri au fost discutate in cadrul negocierilor cu rebelii inainte de intalnirea de la Minsk.

Separatistii din Ucraina respecta armistitiul: Nimeni nu stie cat va dura, asa ca...

"Speram sa existe un mare schimb de prizonieri extrem de curand" si ca "altele sa urmeze", a declarat Markian Lubkivski pentru AFP. "Suntem pe cale sa-i ducem (pe rebelii prizonieri) spre un centru regional si suntem gata sa-i dam la schimb imediat ce cealalta parte va fi si ea gata (pentru aceasta) ", a spus Lubkivski.

Potrivit reprezentantului SBU, in total mai mult de 680 de ucraineni sunt in prezent prizonieri ai fortelor separatiste. La randul sau, Kievul este gata sa ofere la schimb 225 de prizonieri rebeli, potrivit aceleiasi surse. "Suntem gata la un schimb 'toti contra toti'", a mai spus Markian Lubkivski.

Cinci ore au durat negocierile de miercuri de la Minsk dintre Kiev si rebeli, cu participarea Rusiei si OSCE, in vederea relansarii procesului de pace in acest conflict armat, care a facut peste 4.700 de morti de la izbucnirea lui, in aprilie.

La finalul acestor negocieri, emisarii rebelilor au anuntat "negocieri dificile", declarand de asemenea ca nu a fost fixata nicio data pentru o reuniune viitoare, in conditiile in care initial a fost anuntat ca negocierile vor dura inclusiv vineri.

Kievul nu a comentat deocamdata in mod oficial rezultatele negocierilor de la Minsk.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, afirmă Zelenski. „Putin trebuie readus pe pământ” VIDEO
NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, afirmă Zelenski. „Putin trebuie readus pe pământ” VIDEO
NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este „aliatul” ei în războiul împotriva Rusiei, accelerând cât mai rapid posibil livrările sale de arme şi muniţii, a îndemnat vineri, 19...
Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace. „Discuţiile cu Zelenski sunt un nonsens”
Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace. „Discuţiile cu Zelenski sunt un nonsens”
Serghei Lavrov, ministrul rus de externe a declarat vineri, 19 aprilie, că Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar în eventualitatea reluării negocierilor de pace, transmite...
#schimb prizonieri Ucraina Rusia, #razboi ucraina rusia , #Ucraina