Ucraina: Afacerile cu mame surogat in vremuri de pandemie

Marti, 26 Mai 2020, ora 12:41
5729 citiri
Ucraina: Afacerile cu mame surogat in vremuri de pandemie
Foto: Arhiva Ziare.com

O filmare in care apar bebelusi care nu pot parasi Ucraina pentru a ajunge la parintii doritori din strainatate a starnit rumoare in intreaga lume. O incursiune in lumea afacerilor cu mame surogat din Ucraina.

"Suntem foarte fericiti ca avem in sfarsit propriul nostru copil. Suntem total indragostiti de el", marturisesc Julia si Peter, un cuplu din Germania. Fetita lor a fost nascuta la inceputul lunii mai de o mama surogat ucraineanca. Cei doi visau de ani de zile sa aiba un copil, dar toate incercarile lor au fost zadarnice.

Cuplul locuieste in prezent intr-un complex de cladiri terne, situat la periferia capitalei Kiev, pe care clinica privata BioTexCom il numeste "Hotel" si care este un fel de pensiune pentru clienti.

Constructia, aflata in spatele unui zid de beton si inconjurata cu sarma ghimpata, a ajuns in presa din intreaga lume, dupa ce clinica a publicat o inregistrare video aratand 46 de bebelusi care asteapta sa ajunga la cupluri din vestul Europei. Acest strigat de ajutor vine pe fondul inchiderii granitelor din cauza pandemiei de coronavirus, ceea ce face aproape imposibila intalnirea bebelusilor cu noii lor parinti.

Personalul clinicii a trimis inregistrarea parintilor din strainatate

In curtea "hotelului" exista steaguri ale tarilor din care provin clientii clinicii: China, Spania, Suedia, Italia. Este inclus si steagul german. Cine vrea sa intre, trebuie sa poarte masca de protectie si manusi. In camerele mai degraba scumpe si lipsite de gust ies in evidenta mobilierul de moda veche si tavanul cu stucaturi.

Afacerile cu mame de imprumut sunt profitabile in Ucraina. Pe Julia si Peter, ambii trecuti de 30 de ani, ii cheama in realitate altfel, dar vor sa ramana anonimi intre altele si pentru ca in Germania maternitatea surogat este interzisa. Cuplul se considera norocos ca a putut intra in Ucraina cu putin timp inainte de inchiderea frontierei. "Am cumparat imediat bilete si ne-am suit in avion cu destinatia Ucraina. Apoi am asteptat-o pe fiica noastra aici, la hotel, timp de doua luni", spune Julia.

Majoritatea cuplurilor isi pot vedea copiii doar in fotografii si inregistrari video pe care le primesc de la personalul clinicii. "Inima mea este franta. Primele cateva saptamani sunt atat de importante pentru legatura dintre mama si copil", spune Julia.

Nenumarati copii pentru cupluri straine

Spre deosebire de multe tari occidentale, maternitatea surogat este legala si o afacere profitabila in Ucraina, zeci de agentii oferindu-si serviciile in acest domeniu. Nu este clar care este numarul bebelusilor care, din cauza pandemiei, nu pot parasi Ucraina pentru a ajunge acasa la parinti. Autoritatile de la Kiev nu au raspuns la intrebarile ce le-au fost adresate de DW.

Responsabila pentru drepturile omului in Parlament, Liudmila Denisova, a precizat ca ar fi vorba despre mai bine de 100 de bebelusi. Insa acest numar este neoficial si continua sa creasca. Aparent, statul nu controleaza situatia copiilor care nu se nasc in clinici mari, cum ar fi BioTexCom. "Este suficient ca viitorii lor parinti sa stie unde sunt", spune Denisova.

Exista indicii ca unii bebelusi sunt cazati in apartamente inchiriate si ingrijiti de bone si nu de personal medical. "Totul depinde de agentii. Este dificil sa gasesti personal calificat in aceasta perioada", explica Serghei Antonov, directorul Centrului pentru Dreptul la Medicina Reproductiva, o companie privata din Kiev. Conditiile si ingrijirea sunt diferite, unele agentii lucrand ilegal. "Nimeni nu le controleaza si nu platesc impozite", spune Antonov. El recomanda prudenta in alegerea unei astfel de agentii.

Interzis in Germania, permis in Ucraina

Pentru a intra in Ucraina in pofida carantinei (de pilda cu un zbor charter), cuplurile din strainatate au nevoie de o aprobare speciala din partea Ministerului de Externe de la Kiev. Aceasta poate fi obtinuta pe doua cai. Cele mai multe cupluri incearca sa obtina aprobarea prin intermediul ambasadelor tarii natale, operatiune ce poate dura cateva saptamani, mai ales in situatia actuala. Drumul mai scurt trece prin biroul Liudmilei Denisova, responsabila parlamentara cu drepturile omului, insa nu multe cupluri cunosc aceasta varianta.

Cand ajung acasa, cuplurile sunt dependente de asistenta ambasadei, deoarece abia atunci primesc documentele de calatorie pentru copil. "Ministerul de Externe este constient de problema", a declarat un purtator de cuvant. In ciuda restrictiilor impuse pe fondul coronavirusului, ambasada de la Kiev este pregatita "sa sprijine familiile afectate si sa permita copiilor nou-nascuti sa ajunga in familiile lor din Germania".

Dificultatea consta in diferentele existente la nivel de legislatie. In Ucraina, parintii ai caror copii au fost purtati de mame surogat sunt inscrisi in certificatul de nastere. Or, acest lucru nu este recunoscut in Germania, unde maternitatea surogat este interzisa din motive etice.

"Conform legislatiei germane, maternitatea nu poate fi justificata decat prin nasterea unui copil", a declarat Marko Oldenburger, avocat specializat in domeniul dreptului familiei la cabinetul de avocatura Rose & Partner din Hamburg. El a explicat ca mama surogat ucraineanca primeste asa-numitele drepturi de statut, nu si mama germana doritoare. Situatia este diferita in cazul paternitatii: "In cazul in care copilul provine de la un tata al carui material seminal este folosit pentru inseminare artificiala, paternitatea sa - chiar inainte de nasterea copilului - poate fi recunoscuta si confirmata cu acordul mamei surogat." In acest caz, copilul ar dobandi cetatenia germana si i se va permite sa paraseasca tara. Acasa, in Germania, mama germana trebuie sa adopte copilul.

Apeluri pentru interzicerea afacerilor cu mame surogat

Filmarea in care apar copiii din Kiev a declansat o dezbatere politica in Ucraina. Responsabilul prezidential pentru drepturile copilului, Mykola Kuleba, a sustinut interzicerea surogatului.

Liudmila Denisova avusese initial o pledoarie similara, asupra careia a revenit, insistand acum pentru imbunatatirea reglementarilor legale. "Cererea de mame de imprumut in randul strainilor este foarte mare. Interdictia nu ar rezolva problema, ci ar crea o fabrica subterana de nastere a copiilor", a spus Denisova.

La cererea DW, Ministerul Justitiei de la Kiev a precizat ca anul trecut aproape 1.500 de bebelusi au fost nascuti de mame surogat la cererea cuplurilor straine. Aproximativ 140 dintre acesti copii au avut cel putin un parinte cu cetatenia germana. In 2018, mai transmite ministerul, numarul copiilor nascuti de mame surogat a fost de 1.100. De mentionat ar fi ca, de ani de zile, statisticile sunt mai degraba inexacte.

Din pricina problemelor financiare, multe femei din Ucraina par dispuse sa poarte in pantece un copil pentru un cuplu strain, suma obtinuta fiind de peste 15.000 de euro. Salariul mediu lunar in fosta republica sovietica este in prezent de aproximativ 350 de euro, criza coronavirus aruncand multi oameni in somaj. "Am facut acest pas fara indoiala pentru proprii mei copii, carora vreau sa le ofer o viata mai buna", a spus o mama surogat din Ucraina.

Roman Goncharenko, Mykola Berdnyk

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Ucraina mame surograt, #pandemie Ucraina mame surograt , #Ucraina