Turcia destructurează o rețea de spionaj a Serviciului israelian de informații Mossad. Unii agenți s-ar fi deplasat în România pentru a primi instrucțiuni

Joi, 21 Octombrie 2021, ora 19:035760 citiri
Turcia destructurează o rețea de spionaj a Serviciului israelian de informații Mossad. Unii agenți s-ar fi deplasat în România pentru a primi instrucțiuni
Sigla Mossad

Autoritățile turce au arestat 15 presupuși colaboratori ai Serviciului israelian de informații Mossad, care acționau pe teritoriul Turciei, scrie cotidianul turc Sabah, preluat de Mediafax. Unii dintre ei ar fi călătorit în mai multe țări europene, inclusiv Romania, pentru a primi ordine de la ofițerii lor, afirmă surse citate de presa turcă.

Aproximativ 200 de agenți ai Serviciului Național de Informații (MIT) au supravegheat timp de un an rețeaua de colaboratori ai Mossad, potrivit oficialilor de la Ankara. Cei 15 suspecți acuzați de colaborare cu Mossad au fost arestați în cursul unei operațiuni desfășurate pe 7 octombrie, informează publicația turcă Daily Sabah, citată de Haaretz și Times of Israel.

Autoritățile turce susțin că agenții de spionaj, de etnie arabă, acționau în grupuri de către trei, în cinci zone de pe teritoriul Turciei, monitorizând studenți palestinieni și alți străini. Autoritățile turce consideră secretă operațiunea, astfel că informațiile au fost dezvăluite de oficiali de la Ankara sub protecția anonimatului, notează sursa citată.

Conform publicației Daily Sabah, citată de Times of Israel, unii dintre agenții arestați s-au deplasat în București, în Zagreb, capitala Croației, în orașul elvețian Zurich și în capitala Kenyei, Nairobi, pentru a primi ordine din partea unor agenți Mossad.

Autoritățile turce cred că Mossadul le oferea colaboratorilor de pe teritoriul Turciei zeci de mii de dolari sau de euro în schimbul informațiilor, plățile fiind efectuate prin servicii online de transferuri bancare și uneori prin utilizarea de criptomonede.

Organizația islamistă Hamas, care deține controlul asupra teritoriului palestinian Fâșia Gaza, are un centru de comandă în Turcia, conform cotidianului Haaretz. Cei 15 suspecți sunt interogați în prezent de serviciile secrete turce.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News