Turcia a doborat doua avioane siriene si a atacat un aeroport

Luni, 02 Martie 2020, ora 09:26
5733 citiri
Turcia a doborat doua avioane siriene si a atacat un aeroport
Foto: Arhiva Pixabay

Turcia a doborat, duminica, doua avioane de lupta siriene si a atacat un aeroport militar, la mare distanta de frontul sau de actiune, intr-o escaladare puternica a operatiunilor sale militare, in urma mortii a zeci de soldati turci, saptamana trecuta.

Incepand de joi, Ankara si-a intensificat atacurile, inclusiv cu drone, impotriva fortelor siriene sustinute de Rusia, in urma mortii a 33 de soldati turci, intr-un atacat aerian intreprins de fortele siriene, transmite Reuters.

Turcia a desfasurat luna trecuta mii de soldati si vehicule militare in nord-vestul Siriei, in provincia Idlib, pentru a impiedica avansarea fortelor guvernamentale siriene, care au provocat refugierea a 1 milion de oameni spre granita cu Turcia.

Turcia gazduieste deja 3,6 milioane de refugiati sirieni, iar Ankara este hotarata sa impiedice venirea altor migranti din Siria. De asemenea, Ankara a permis migrantilor sa porneasca spre Uniunea Europeana, pentru a presa UE sa o sprijine in criza siriana.

Ministrul turc al Apararii, Hulusi Akar, a declarat ca fortele turce au distrus in ultimele patru zile opt elicoptere, 103 tancuri, 72 de obuziere, lansatoare de rachete, o drona si sase sisteme de aparare antiaeriana. El a numit operatiunea turca, a patra efectuata in Siria in ultimii patru ani, "Operation Spring Shield" (Operatiunea Scutul Primaverii).

Ca reactie, armata siriana a anuntat ca a doborat trei drone turcesti si a avertizat ca va dobori orice avion care va intra in spatiul sau aerian din nord-vest, care este controlat de ani de Rusia, aliata a presedintelui sirian Bashar al-Assad.

In pofida avertismentelor, avioanele turce au doborat doua avioane militare siriene, in timp ce agentia de presa turca Anadolu a relatat ca armata turca a atacat aeroportul nefolosit Nayrab, aflat la vest de orasul Alep.

Comandanti ai opozitiei sustinute de Turcia au spus ca aeroportul Kuweires, aflat la est de Nayrab, a fost bombardat. Ambele aeroporturi sunt in interiorul teritoriului controlat de fortele guvernamentale siriene, marcand o extindere a tintelor Ankarei.

Luptele au amplificat riscul ca Rusia si Turcia, care au cooperat de-a lungul anilor pentru a tine sub control luptele, chiar daca sustin tabere opuse din razboiul civil sirian, sa intre in conflict direct.

Akar a spus ca Turcia nu intentioneaza sa intre intr-un conflict direct cu Rusia.

Oficialul a mai aratat ca 2.212 membri ai fortelor siriene au fost "neutralizati", termen folosit pentru a-i numi pe cei ucisi, ranisi sau capturati.

Observatorul sirian din Marea Britanie, care monitorizeaza razboiul, a anuntat ca 74 de soldati sirieni si luptatori pro-Damasc au fost ucisi din 27 februarie.

55 de soldati turci au fost ucisi in Idlib in februarie.

Eforturile diplomatice facute de Ankara si Moscova pentru reducerea tensiunilor nu au reusit sa ajunga la un armistitiu in Idlib, regiune controlata inca de rebeli.

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a declarat, sambata, ca, desi au avut loc progrese in discutiile dintre delegatiile turca si rusa, problema regiunii Idlib poate fi rezolvata doar de presedintii Tayyip Erdogan si Vladimir Putin.

Citeste si analiza In drum spre un nou razboi ruso-turc? Erdogan va trebui sa plece cu coada intre picioare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Turcia doborat avioane siriene , #Turcia
Comentarii
S
Stan
rank 1
Bieti soldati trimisi sa fie macelariti de catre...