Trupe americane, britanice si germane in Romania? De teama Rusiei, NATO ne aloca sute de soldati (Video)

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 10 Februarie 2016, ora 08:21
12800 citiri
Trupe americane, britanice si germane in Romania? De teama Rusiei, NATO ne aloca sute de soldati (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Trupe NATO ar putea fi plasate de-a lungul granitei Rusiei cu estul Europei, potrivit unui plan al Aliantei de a descuraja o incursiune rusa, ce urmeaza sa fie discutat miercuri la Bruxelles de catre ministrii Apararii din tarile membre NATO.

Planul are ca scop intarirea tarilor baltice si statelor din centrul si estul Europei in fata unui posibil atac "hibrid" destabilizator sau chiar a unei ocupatii de catre fortele ruse, scrie The Telegraph.

Scenariu sumbru: NATO nu poate apara statele baltice de Rusia lui Putin

Potrivit planului, cate un batalion de 500-1.000 de soldati ar urma sa fie trimis in Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania si Bulgaria. Batalionul ar fi compus dintr-un numar semnificativ de trupe americane, britanice si germane, pentru a transmite Rusiei mesajul ca orice interventie in genul celei din Ucraina va declansa un raspuns puternic din partea puterilor occidentale.

Unitatile vor fi rotite periodic si vor include, cel mai probabil, forte speciale, inarmate cu rachete sol-aer si sustinute de avioane si elicoptere destinate atacurilor la sol, scrie sursa citata.

SUA refac planurile de razboi cu Rusia: Tarile baltice nu pot fi salvate. Cel mult vor fi recucerite

Toate acestea fac parte dintr-un plan de sporire a capacitatilor de colectare de informatii, de a face pregatiri pentru a intari rapid unitatile de la linia de front dinspre vestul Europei in caz de urgenta, si de a antrena statele vulnerabile pentru a se putea apara mai bine. Va fi schimbat si procesul de luare de decizie.

Strategii din Aparare spera si ca aceste amplasari de trupe vor face mai dificil ca guvernele estice sa ignore un atac "hibrid" al Rusiei. In Ucraina, un asemenea atac a inclus proteste ale separatistilor vorbitori de rusa si ocuparea aeroporturilor si cladirilor guvernamentale de catre forte speciale fara insemne.

Avertismentul unui general NATO: Rusia poate ocupa tarile baltice in doua zile

Saptamana aceasta va fi convenit cadrul planului, urmand ca numarul de trupe si nationalitatile sa fie stabilite ulterior.

"Cel mai important lucru pentru descurajarea pe teren este ca aliatii importanti sa fie prezenti. Ca sa spun clar, in asa fel incat Rusia sa stie ca, daca incearca ceva intr-o republica baltica, sau in Polonia sau Romania, sau in Bulgaria, se va confrunta foarte rapid cu trupe britanice, americane sau germane", a explicat o sursa din NATO.

Planul este un compromis, in conditiile in care Polonia a solicitat zeci de mii de soldati americani si armament greu pe teritoriul sau, cu caracter permanent.

Este de asteptat ca Moscova sa denunte planul drept o provocare si o dovada a "incercuirii" de catre Washington.

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#NATO trupe Europa Rusia, #NATO trupe Romania , #NATO