Trump construieste o gradina nationala cu statuile eroilor americani. Cine sunt oamenii propusi pana acum

Sambata, 25 Iulie 2020, ora 06:05
3908 citiri
Trump construieste o gradina nationala cu statuile eroilor americani. Cine sunt oamenii propusi pana acum
Donald Trump FOTO: Hepta.ro

Donald Trump, presedintele Statelor Unite ale Americii, a anuntat un ordin executiv de a infiinta o gradina nationala a eroilor americani, care va include statui ale "americanilor semnificativi din punct de vedere istoric".

Anterior, Trump a condamnat protestatarii pentru ca au vandalizat statui si chiar a semnat in iunie un ordin prin care solicita urmarirea penala a celor care distrug statui sau alte monumente istorice. Presedintele Americii a tinut un discurs in fata Muntelui Rushmore, sustinand ca protestatarii "au fost hotarati sa darame fiecare statuie, simbol si amintire a mostenirii nationale".

"Apelurile pentru a elimina statuile au fost un efort de defaimare a eroilor nostri, stergerea valorilor noastre si indoctrinarea copiilor nostril", a mai declarat Trump in cadrul aceluiasi discurs, potrivit slate.com.

Ordinul pune la dispozitie 60 de zile pentru prezentarea planului privind gradina cu statuile eroilor, care trebuie sa fie "realiste" si nu "abstracte sau moderniste". In plus gradina trebuie sa fie amplasata aproape de oras sis a poata fi deschisa pana pe 4 iulie 2026.

Aceasta va include "americani semnificativi din punct de vedere istoric", care "au contribuit pozitiv Americii de-a lungul istoriei". Fondatori, abolitionist, ofiteri de politie ucisi in linia de serviciu si "adversarii socialismului national sau socialismului international" sunt doar cateva exemple dintre oamenii care ar putea fi inclusi.

Lista figurilor istorice a fost propusa, dar nu este inca finalizata. Include mai multe nume precum George Washington, Thomas Jefferson, sau Martin Luther King Jr. Totusi, exista si nume controversate, cum ar fi Ronald Reagan, Antonin Scalia si Billy Graham.

1. John Adams (1735-1826)

John Adams a fost primul vecepresedinte (1789-1797) si al doilea presedinte (1797-1801) al Statelor Unite ale Americii. A fost unul dintre cei mai importanti sustinatori ai Razboiului de Independenta din Massachusetts si unul dintre diplomatii majori ai anilor 1770. Considerat unul dintre parintii fondatori ai Statelor Unite ale Americii, a dat nastere unei familii de politicieni, deplomati si istorici.

2. Susan B. Anthony (1820-1906)

Susan B. Anthony a fost conducatoarea Miscarii Americane pentru drepturi civile, jucand un rol important in Miscarea pentru Drepturile femeii. Susan a militat pentru garantarea dreptului femeii la vot, in SUA, in secolul XIX. A tinut intre 75 si 100 de discursuri pe an, referitoare la dreptul de vot al femeii, in cei 45 de ani de cariera, timp in care a calatorit mii de kilometric in SUA si Europa.

3. Clara Barton (1821-1912)

Clara Barton a fost una dintre pionierii americani. Profesoara si asistenta medicala, implicata in actiuni umanitare, era descrisa ca acand un spirit puternic si independent. Este cunoscuta pentru organizarea Crucii Rosii Americane.

4. Daniel Boone (1734-1820)

Daniel Boone a fost pionier American, exploratory si padurar. Explorarile sale de frontiera l-au facut unul dintre primii eroi populari ai Statelor Unite. A devenit om de afeceri, soldat si politician, reprezentand trei state diferite in Adunarea Generala din Virginia, in urma Razboiului Revolutionar American. Boone este renumit pentru ca a descoperit statul care se numeste acum Kentucky.

5. Joshua Lawrence Chamberlain (1828-1914)

Joshua Chamberlain a fost profesor universitar la Maine si s-a oferit voluntar in razboiul civil American, alaturandu-se armatei Uniunii. A fost decorat, ajungand la gradul de general de brigada. Este cunoscut pentru battalia de la Gettysburg, pentru care a primit medalia de onoare. In urma razboiului, a fost guvernator al Maine si presedinte al Colegiului Bodwoin.

6. Henry Klein (1841-1901)

Henry Klein a fost soldat al armatei Uniunii in timpul razboiului civil American si a primit cele mai inalte decoratii militare din America, medalia de onoare, pentru actiunile sale din batalia de la Sayler's Creek.

7. Davy Crockett (1786-1836)

Davy Crockett a fost soldat si om politic American. In cultura populara occidentala, este adesea numit "Regele Frontierei Salbatice". A reprezentat statul Tennessee in Camera Reprezentantilor a Statelor Unite ale Americii si a participat Revolutia Texana. A decedat in Batalia de la Alamo. A devenit faimos inca din timpul vietii datorita activitatii sale in piesele de teatru si in almanahuri.

8. Frederick Douglass (1818-1895)

Frederick Douglass a fost reformator social American, orator, scriitor si om de stat. Dupa ce sclavia a fost abolita, a devenit lider al miscarii abolitioniste si scriitor antisclavagist incisiv. Proprietarii sclavilor spuneau, in trecut, ca acestia nu au capacitatea intelectuala de a trai independent, in calitate de cetateni americani. Frederick Douglass a fost exemplul viu ca acest lucru este posibil. Pentru multi americani din Nord era imposibil de crezut ca marele orator a fost sclav.

9. Amelia Earhart (1897 - disparuta in 1937)

Amelia Earhart a fost pioneer in aviatie si a militat pentru sustinerea drepturilor femeilor. In 1921, a urmat primele ore de zbor de la Neta Snook. Dupa numai sase luni, cu banii economisiti, si-a cumparat un avion Kinner Airster, cu care a stability un record de inaltime de zbor pentru femei, cu o altitudine de 4300 de metri. Amelia, femeia care a traversat de doua ori Atlanticul, a primit de la presedintele american, Herbert C. Hoover, medalia de aur "National Geographic Society"

Cu putin inainte de a implini 40 de ani, si-a propus sa faca inconjorul pamantului la ecuator. Amelia trebuia sa ajunga pe insula Howland, din Pacific, dar nu a mai sosit niciodata. A fost declarata decedata in 1939, dupa aproape doi ani de cautari fara success.

10. Benjamin Franklin (1706-1790)

Benjamin Franklin a fost unul dintre fondatorii Statelor Unite ale Americii A fost diplomat, om de stiinta, inventator, filozof, profesor si om politic. A organizat prima biblioteca din Statele Unite ale Americii si a create mai multe obiecte care sunt indispensabile astazi, cum ar fi ochelarii bifocal si paratrasnetul. Multe dintre experimentele sale au fost in domeniul electricitatii. Benjamin i-a convins pe englezi sa retraga legea timbrului si i-a convins pe francezi sa intervina in Razboiul de Independenta al Statelor Unite. A fost unul dintre cei care au semnat Declaratia de Independenta a Uniunii si Constitutia americana.

11. Billy Graham (1918-2018)

Billy Graham a fost evangelist, crestin, pastor de orientare baptista de sud, care a devenit celebru dupa ce a atras un grup de protestanti moderni, in 1949. Este cel mai renumit predicator Baptist din a doua jumatate a secolului XX, la nivel global. A organizat adunari evanghelistice in intreaga lume, care au produs convertiri in masa. Era unul dintre invitatii obisnuiti ai Casei Albe.

12. Alexander Hamilton (1757-1804)

Alexander Hamilton a fost politician, om de stat, finantist si intelectual american, fondator al Partidului Federalist din Statele Unite. A fost specialist in dreptul constitutional si delegate al Conventiei Constitutionale de redactare a Constitutiei Statelor Unite. A creat Actele Federaliste, prima constitutie a tarii. A fost primul secretar al Trezoreriei Statelor Unite ale Americii, membru al primului guvern federal al tarii sub George Washington.

13. Thomas Jefferson (1743-1826)

Thomas Jefferson a fost al doilea vicepresedinte si al treilea presedinte al Statelor Unite ale Americii, autor al Declaratiei de Independenta si unul dintre parintii fondatori ai Statelor Unite.

Printre cele mai remarcabile evenimente din timpul mandatului sau se numara achizitia statului Louisiana, Actul Embargoului si expeditia lui Lewis si Clark. A promovat liberalismul classic, republicanismul si separarea bisericii de stat.

A scris lucrarea "Statutul Virginiei pentru libertatea religioasa", pe baza careia s-a scris Primul Amendament al Constitutiei Statelor Unite. A fost fondatorul si liderul Partidului Democrat-Republican, precursorul Partidului Democrat actual din Statele Unite.

14. Martin Luther King Jr. (1929-1968)

Martin Luther King Jr. a fost un pastor baptist nord-american, activist politic, cunoscut mai ales pentru ca a sustinut drepturile civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americii. A organizat si a condus marsuri in favoarea dreptului la vot, pentru desegregarea rasiala si pentru alte drepturi civice ale cetatenilor de culoare nord-americani.

A fost cel mai tanar laureate al Premiului Nobel pentru pace in 1969. S-a implicat si in lupta impotriva saraciei si in oprirea razboiului din Vietnam.

Martin Luther King a fost asasinat in timp ce statea pe balconul camerei sale de hotel, intr-o deplasare in Memphis. Desi avea doar 39 de ani, medicii au observat, in timpul autopsiei, ca avea inima unei persoane de 60 de ani.

15. Abraham Lincoln (1809 - 1865)

Abraham Lincoln a fost avocat si om politic American, al saisprezecelea presedinte american in functie. A condus Statele Unite in timpul Razboiului Civil si in cea mai mare criza morala, constitutionala si politica, prin care a conservat Uniunea, a abolit sclavia, a intarit guvernul federal si a modernizat economia. A dezvoltat sistemul bancar, a favorizat constructia canalelor si cailor ferate prin impunerea unor taxe vamale prn care incuraja contructia fabricilor si s-a opus razboiului cu Mexicul in 1846. A fost asasinat de John Wilkes Booth, actor si simpatizant al Confederatiei.

16. Douglas MacArthur (1880-1964)

Douglas MacArthur a fost general american si maresal al Armatei Filipineze. A fost sef de stat major in Armata Americana in anii 1930. A primit Medalia de Onoare pentru Campania din Filipine si a fost general cu cinci stele, adica cel mai inalt grad militar al Armatei SUA. Doar patru oameni au mai avut acest grad, in afara de el. Dupa al Doilea Razboi Mondial, a fost comandantul suprem al fortelor aliate in Japonia.

A fost demis de presedintele Harry S. Truman, in urma unor declaratii prin care ameninta cu un razboi nuclear impotriva Chinei.

17. Dolley Todd Madison (1768-1849)

Dolley Madison a fost sotia lui James Madison, presedintele Statelor Unite ale Americii in intervalul 1809-1817. Madison a ajutat la cladirea ideii conform careia membrii fiecarui partid ar putea negocia pe cale amiabila, utilizand conceptul de cooperare bipartida chiar inainte de utilizarea termenului in Statele Unite.

Se crede ca ea a salvat portretul lui George Washington cand britanicii au dat foc Casei Albe, in 1814. Ulterior, Dolley a ajutat la amenajarea acesteia.

18. Christa McAuliffe (1948-1986)

Sharon Christa Corrigan McAuliffe a fost profesor si astronaut American, una dintre cei sapte membrii ai echipajului misiunii STS-51-L a navetei spatiale Challenger. Aceasta a murit cand nava spatiala a explodat, la numai 73 de secunde dupa lansare.

In 1985, a fost aleasa, din peste 11.000 de solicitanti, sa faca parte din proiectul NASA Teacher in Space. Ca membru al misiunii in care a decedat, urma sa predea doua lectii din nava spatiala.

19. Audie Murphy (1925-1971)

Audie Murphy a fost soldat, actor, compozitor si fermier. A fost decorat dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. La numai 19 ani, a condus singur soldatii germani timp de o ora in timpul unei misiuni in Franta, organizand apoi un atac de success in timp ce era ranit, fapte pentru care a primit Medalia de Onoare.

Dupa atacul de la Pearl Harbor, sora lui l-a ajutat sa isi falsifice documentele pentru a se inscrie in armata deoarece nu avea varsta necesara.

Murphy a ajuns sa sufere de stres post-traumatic, astfel ca dormea cu un pistol incarcat sub perna si avea o dependenta de somnifere. A murit intr-un accident de avion.

20. George Smith Patton (1885-1945)

George Patton a fost general al armatei Statelor Unite ale Americii, cunoscut pentru faptele sale in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. A luat parte la campaniile militare din Africa de Nord, Sicilia, Franta si Germania. In timpul Primului Razboi Mondial a condus tancurile din armata.

In 1945, masina lui a fost lovita de un camion militar american, in apropiere de Mannheim, Germania. A ajuns la spital cu coloanal fracturata, iar la scurt timp a murit din cauza unei boli pulmonare.

21. Ronald Reagan (1911-2004)

Ronald Raegan a fost cel de-al patruzecilea presedinte al Statelor Unite ale Americii si a contribuit la prabusirea imperiului communist din Europa. Inainte de a fi presedinte, a fost guvernatorul Californiei. Inainte sa intre in politica, a fost actor la Hollywood.

In 1993 a fost diagnosticat cu Alzheimer. Ultima sa aparitie publica a fost la inmormantarea lui Richard Nixon si a murit zece ani mai tarziu, la 93 de ani.

22. Jackie Robinson (1919-1972)

Jackie Robinson a fost primul jucator de baseball afro american care a jucat in Major League Baseball. A jucat pentru Brooklyn Dodgers si a fost inclus in Baseball Hall of Fame in 1962.

In cinstea lui s-a inceput o traditie anuala, "Ziua Jackie Robinson". Pe 15 aprilie, fiecare jucator din fiecare echipa poarta un tricou cu numarul 42, pe care il avea Jackie.

23. Betsy Ross (1752-1836)

Betsy Ross a fost o croitoreasa americana, despre care se spune ca ar fi cusut primul steag american. Conform legendei, Betsy ar fi fost vizitata de George Washington, George Ross si Robert Morris, care, la vremea respective, erau membri ai Congresului Continental. Acestia i-ar fi propus sa coase un steag format din stele si dungi, care urma sa devina primul steag American. I s-a spus ca stelele trebuie sa aiba sase colturi, dar Betsy a sustinut ca cinci colturi ar fi mai potrivite. Atunci ar fi luat o bucata de hartie, pe care a desenat o stea perfecta, cu cinci colturi.

24. Antonio Scalia (1936-2016)

Antonio Scalia a fost unul dintre cei opt judecatori ai Curtii Supreme de Justitie a Statelor Unite din 1986 pana cand a murit. Acesta a adoptat o jurisprudenta si o ideologie conservatoare. A sustinut textualismul in interpretarea legilor si originalismul in interpretarile Constitutiei. Considera ca puterea prezidentiala trebuie sa domine in numeroase domenii si s-a opus politicienilor care tratau minoritatile drept grupuri speciale.

25. Herriet Beecher Stowe (1811-1896)

Herriet Beecher Stowe a fost abolitionista si scriitoare, fiind renumita pentru Coliba Unchiului Tom, roman ce descrie viata afro-americanilor sub sclavie. Se spune ca atunci cand Abraham Lincoln a intalnit-o, i-a spus "Deci aceasta este mica batrana ce a inceput acest nou razboi".

26. Harriet Tubman (1820-1913)

Harriet Tubman a fost una dintre membrele organizatiei "Underground Railroad", care ajuta sclavii fugiti de la proprietarii lor, din America de Sud. In timpul Razboiului civil American, s-a oferit voluntara in armata ca sora medicala, bucatareasa si iscoada. Pentru actiunile ei, a fost propusa sa apara pe bacnota de 20 de dolari.

27. Booker T.Washington (1856-1915)

Booker T. Washington s-a nascut sclav negru, in America de Nord. A fost educator, autor, orator si consilierul mai multor presedinti ai Statelor Unite. A fost liderul comunitatii afro-americane, devenind vocea fostilor sclavi si a urmasilor acestora. Este cunoscut si pentru discursul pe care l-a tinut, sub numele de "Compromisul de la Atlanta".

28. George Washington (1732-1799)

George Washington a fost general si om de stat American, militant si implicat in obtinerea independentei coloniilor din America de Nord fata de Regatul Unit. A fost primul presedinte al Statelor Unite ale Americii.

A fost comandantul suprem al tuturor fortelor militare ale coloniilor ce s-au rasculat impotriva Angliei. A condus armata catre victoriile de la Saragota si Yorktown, de care a depins obtinerea independentei Statelor Unite ale Americii. A fus o politica interna conservatoare, iar pe plan extern a fost adept al izolationismului.

In 1799 a iesit calare la ferma, iar in drumul spre casa l-a prins ploaia. Acesta a mancat fara sa isi schimbe hainele ude si dimineata urmatoare a acuzat simptome de raceala, febra si o infectie in gat, care s-a transformat in laringita acuta si, ulterior, pneumonie. A decedat doua zile mai tarziu.

29. Orville (1971-1948) si Wilbur (1867-1912) Wright

Fratii Wright au fost aviator, ingineri, inventatori si pionieri ai aviatiei americane. Au inventat, construit si pilotat primul avion din lume. De asemenea, au efectuat primul zbor controlat, sustinut si autopropulsat cu un aparat mai greu decat aerul.

Au dezvoltat primul avion cu aripi fixe si au inventat controlul pe trei axe, care a permis pilotilor sa manevreze avionul si sa ii pastreze echilibrul. Aceasta tehnica se foloseste inca in prezent in cazul tuturor avioanelor cu aripi fixe.

Dezvăluirile care atârnă greu în procesul lui Trump, cu vedeta porno Stormy Daniels. Cum era ajutat de patronul unui tabloid să evite scandalurile
Dezvăluirile care atârnă greu în procesul lui Trump, cu vedeta porno Stormy Daniels. Cum era ajutat de patronul unui tabloid să evite scandalurile
Primul martor chemat la bară în procesul lui Donald Trump, David Pecker, în vârstă de 72 de ani, patronul unui fost tabloid american, a detaliat marţi, la tribunalul din New York, cum s-a pus...
Proces istoric în SUA. Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?
Proces istoric în SUA. Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?
Luni, 22 aprilie, vor avea loc declarații de deschidere în procesul Statul New York vs. Donald J. Trump. Dosarul acuzării pare puternic, dar o condamnare este departe de a fi asigurată, scrie...
#Donald Trump, #America, #statui, #eroi americani , #stiri internationale