Trudeau: Canada a intrat in al doilea val epidemic. Nu este momentul pentru austeritate

Joi, 24 Septembrie 2020, ora 11:38
3375 citiri
Trudeau: Canada a intrat in al doilea val epidemic. Nu este momentul pentru austeritate
Sursa: HeptaPhoto

Canada a intrat intr-un al doilea val al epidemiei de COVID-19, a declarat premierul Justin Trudeau, avertizand ca tara se afla in pragul unei recrudescente daca populatia nu urmeaza recomandarile de sanatate publica, transmite Reuters.

Intr-un discurs catre natiune, Trudeau a spus miercuri ca tara 'este la o rascruce' intr-un moment in care patru mari provincii trec printr-un al doilea val epidemic. El s-a angajat ca guvernul va face tot ceea ce este necesar pentru ca tara sa-si revina de pe urma pandemiei.

Canada a raportat saptamana trecuta o medie zilnica de 1.123 de cazuri, fata de o medie de 380 la mijlocul lui august. Numarul infectarilor a ajuns la 147.753, iar cel al deceselor la 9.243.

Potrivit unui sondaj Abacus Data, canadienii sunt mai ingrijorati acum de epidemie decat oricand incepand din luna aprilie.

'Ne aflam in pragul unei toamne care ar putea fi mult mai rea decat primavara', a spus Trudeau. 'Avem forta sa aducem acest al doilea val sub control. Stim ca putem sa o facem, pentru ca am mai facut-o deja o data', a adaugat el.

Cu cateva ore mai devreme, cu prilejul asa-numitului 'Discurs al Tronului', guvernul a promis sa recupereze peste un milion de locuri de munca pierdute in timpul crizei.

'Acesta nu este momentul pentru austeritate. Canada a intrat in aceasta criza in cea mai buna situatie fiscala dintre omologii sai', a aratat guvernul.

Cheltuielile deja anuntate vor aduce bugetul la un deficit estimat de 343,2 miliarde de dolari canadieni (256,6 dolari SUA), cel mai mare de dupa Al Doilea Razboi Mondial.

In opinia lui Ian Lee, profesor asociat de management la Carleton University din Ottawa, discursul lui Trudeau reprezinta 'un pariu foarte riscant'.

Discursul Tronului va fi supus votului de incredere al deputatilor in saptamanile viitoare. Avand in vedere ca liberalii sunt minoritari in Camera Comunelor, vor avea nevoie de sprijinul unor deputati din opozitie pentru a evita sa fie indepartati de la guvernare, iar tara sa intre in alegeri.

Noii Democrati, de stanga, care semnalasera ca ar putea vota favorabil, au spus ca propunerile nu le ofera suficient sprijin canadienilor. Liderul lor, Jagmeet Singh, a declarat ca nu vrea sa forteze alegeri, echipa sa urmand sa-si ia 'mult timp' pentru a decide cum va vota.

Votul in parlament va avea loc, cel mai probabil, luna viitoare.

Conservatorii, cel mai mare grup de opozitie, au confirmat ca nu vor sprijini guvernul.

Acesta a promis sa respecte angajamentul de a combate schimbarile climatice, precum si investitii semnificative in crese si gradinite, dar si ca vor prelungi pana in vara viitoare masura de subventionare salariala.

Povestea primei agenții de presă românești. Se împlinesc 135 de ani de la înființare
Povestea primei agenții de presă românești. Se împlinesc 135 de ani de la înființare
La 27 martie 2024 se împlinesc 135 de ani de la înfiinţarea primei agenţii de presă "românească, naţională şi autonomă", având titulatura de Agenţia Telegrafică a României sau...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#international, #trudeau, #pandemie, #covid, #coroanvirus, #austeritate, #stiri, #Canada , #Canada