Peru: Trei morti in cursul manifestatiilor impotriva noului presedinte

Duminica, 15 Noiembrie 2020, ora 09:56
2163 citiri
Peru: Trei morti in cursul manifestatiilor impotriva noului presedinte
Proteste Peru FOTO Twitter

Cel putin trei persoane au fost ucise sambata, 14 noiembrie, la Lima, intr-o noua zi de manifestatii reprimate de politie impotriva instalarii la presedintia Perului a lui Manuel Merino, informeaza AFP.

In raspuns la reprimarea violenta a protestelor, liderului Congresului din Peru, Luis Valdez, a cerut demisia "imediata" a noului sef de stat, in declaratii la postul de televiziune N.

Primarul din Lima, Jorge Munoz, din acelasi partid al Actiunii Populare ca Manuel Merino, a cerut la randul sau demisia acestuia, la doar cinci zile de la instalarea in functie.

Biroul avocatului poporului din Peru a anuntat decesul la spital al unui manifestant de 25 de ani care prezenta rani de glont si a mentionat ca alti 13 manifestanti au fost raniti, denuntand folosirea abuziva a fortei de catre politie.

Putin mai tarziu, arhiepiscopul din Lima, Carlos Castillo, a condamnat si el represiunile politiei si a anuntat la televiziunea de stat ca a aflat de existenta unui "al treilea deces".

Protestele vin dupa ce luni parlamentul din Peru a votat pentru destituirea presedintelui Martin Vizcarra pentru "incapacitate morala", fiind acuzat ca a luat mita in timp ce era guvernator, in 2014. Instalarea la presedintie a lui Merino (centru-dreapta), fost presedinte al legislativului, a generat manifestatii de protest la Lima si in alte orase.

Sambata, mii de manifestanti, in general foarte tineri, au iesit din nou in strada in a sasea zi consecutiv in mai multe orase pentru a cere demisia lui Merino, respingand ceea ce sustin ca a fost o lovitura de stat parlamentara. Tinerii au arborat pancarte cu mesaje ca "Merino, nu esti presedintele meu", "Merino impostor" si "Peru s-a trezit".

Sapte din 18 ministri ai lui Merino si-au anuntat demisia sambata, dupa reprimarea protestelor, inclusiv cel al sanatatii, Abel Salinas, potrivit presei locale.

In schimb, premierul conservator Antero Flores Araoz (78 de ani) a exclus ca seful statului sa se retraga la presiunea strazii. "Nu prevede sa se retraga intrucat milioane de peruani il sustin. Din pacate, acestia stau acasa si nu i-as invita sa iasa", a spus premierul.

Penalty executat de președintele Franței, Emmanuel Macron. Unde s-a dus mingea VIDEO
Penalty executat de președintele Franței, Emmanuel Macron. Unde s-a dus mingea VIDEO
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a jucat miercuri într-un meci în scopuri caritabile, alături de foste glorii ale fotbalului francez şi mondial, reuşind să transforme o lovitură de...
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters. Gulyas a...
#protest, #peru, #morti, #presedinte , #stiri internationale