Trei jihadisti ai Statului Islamic au trecut prin Romania in drumul spre Siria

Miercuri, 08 Noiembrie 2017, ora 23:27
5417 citiri
Trei jihadisti ai Statului Islamic au trecut prin Romania in drumul spre Siria
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Trei militanti islamisti au trecut prin Romania in drumul spre Siria, unde au devenit membri ai retelei teroriste Stat Islamic, le-a declarat unul dintre ei anchetatorilor din Irak, unde este arestat.

Tarik Jadaoun, un islamist belgian considerat succesorul lui Abdelhamid Abaaoud, unul dintre liderii celulei teroriste care a comis atentatele din Franta in noiembrie 2015, a explicat in cursul interogatoriilor desfasurate in Irak cum a ajuns in Siria, unde a devenit membru al retelei teroriste sunnite Stat Islamic, informeaza site-ul publicatiei L'Avenir.

Tarik Jadaoun, care foloseste pseudonimul de combatant islamist Abu Hamza al-Beljiki, a explicat ca a devenit radicalizat in timp ce era detinut intr-o inchisoare din Liege, unde ispasea o condamnare pentru furt dintr-un supermarket.

Dupa eliberare, islamistul a cautat modalitati pentru a se alatura grupurilor teroriste din Siria si Irak.

Tarik Jadaoun le-a spus anchetatorilor irakieni ca s-a deplasat in Siria alaturi de doi islamisti, Redwan Hajaoui si Lotfi Aoumeur, trecand prin Romania si Turcia. Destinatia celor trei teroristi a fost orasul Raqqa, care era fieful din Siria al organizatiei teroriste Stat Islamic.

A antrenat zeci de copii de pana in 13 ani sa lupte pentru Statul Islamic

In Siria, cei trei islamisti au fost trimisi sa se antreneze intr-o tabara terorista din localitatea Tabqa, dupa care i-au promis loialitate lui Abu Bakr al-Baghdadi, liderul organizatiei teroriste Stat Islamic. Dupa stagiul de pregatire terorista, Tarik Jadaoun primea un salariu lunar de 100 de dolari si a fost trimis intr-un post de control terorist la frontiera Siriei cu Turcia.

Ulterior, teroristul belgian i-a invatat pe aproximativ 60 de copii cu varste cuprinse intre opt si 13 ani sa foloseasca arme de foc pentru a lupta de partea retelei Stat Islamic.

Tarik Jadaoun sustine ca a primit apoi sarcina de a coordona celule teroriste care urmau sa comita atentate in Europa. "Am facut inregistrari video in care indemnam mujahedinii din Europa, in principal din Franta si Belgia, sa comita atacuri sinucigase", a declarat el in fata anchetatorilor.

Islamistul belgian a ajuns in orasul Mosul, fostul fief irakian al retelei teroriste Stat Islamic, in 2015. In iulie 2017, a fost arestat de autoritatile irakiene.

Reteaua terorista sunnita Stat Islamic ocupa teritorii in vestul Irakului, in nord-estul Siriei, in sud-estul Afganistanului, in nordul Egiptului si in nordul Libiei, unde a instituit un "califat". Membri ai organizatiei teroriste au comis o serie de atrocitati, inclusiv atentate in Occident, in principal in Franta, Belgia si Marea Britanie, soldate cu sute de morti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Statul Islamic jihadisti Romania , #Statul Islamic