Trasee turistice, la cea mai inarmata frontiera din lume care a devenit refugiu pentru specii rare

Luni, 29 Aprilie 2019, ora 14:43
5937 citiri
Trasee turistice, la cea mai inarmata frontiera din lume care a devenit refugiu pentru specii rare
Foto: Unification Observatory

Trei trasee turistice vor fi inaugurate in Zona Demilitarizata coreeana, care a devenit, in ultimele sase decenii, refugiu pentru numeroase specii rare de plante si animale rare.

Fortele armate ale ONU au aprobat prima faza a proiectului "Peace Trail" (traseul pacii - n.red.), care include planuri de deschidere a trei rute de-a lungul Zonei Demilitarizate (DMZ) din peninsula Coreea, zona-tampon intre Nord si Sud.

Primul traseu aprobat este in districtul Goseong din provincia Gangwaon, din estul peninsulei.

Programul turistic din Goseong a fost lansat pe 27 aprilie, pentru a marca prima aniversare a Declaratiei de la Panmunjom, semnate de presedintele Moon Jae-in si liderul nord-coreean Kim Jong-un, scrie CNN.

Turistii pot incepe traseul de la Unification Observatory (foto), mergand dincolo de gardurile de sarma ghimpata inainte de a ajunge la Mount Kumgang Observatory.

"Fortele ONU si guvernul sud-coreean au demonstrat o munca in echipa, coordonare si colaborare minunate, de-a lungul intregului proces de realizare a traseului pacii si vor continua la fel", a spus generalul Robert Abrams intr-un comunicat. "Armata Coreei de Sud a muncit multe ore pentru a se asigura de succesul acestei initiative foarte importante, asigurand turistii ca siguranta lor ramane de o importanta capitala".

Zona demilitarizata are o lungime de 250 de kilometri si o latime de 4 kilometri. Se afla la aproximativ 50 km nord de Seul. Ea a fost creata in 1953 ca parte a armistitiului in urma Razboiului din Coreea.

Refugiu pentru specii rare

Timp de sase decenii, fasia de teren a fost inchisa, ingradita cu garduri de sarma ghimpata.

In urma acestor restrictii, numeroase specii aflate in pericol si-au gasit aici refugiul - de la pasari migratoare la mamifere.

Au existat informatii ca au fost vazute in regiune si exemplare de leopard de Amur.

Institutul National de Ecologie din Coreea de Sud a informat ca in zona traiesc 6.000 de specii diferite din flora si fauna.

Condus de Kim Seung-ho, care l-a infiintat in 2004, institutul realizeaza studii in zona si colaboreaza cu guvernul pentru a gasi cele mai bune variante de protejare a mediului.

Kim a spus ca a studiat zona restrictionata a DMZ in fiecare weekend de aproximativ 20 de ani, uneori mergand acolo impreuna cu cercetatori si amatori de wildlife.

El a precizat ca a invatat drumurile in decurs de zece ani si tot atat i-a luat sa descopere locurile in care traiesc diverse animale. "In urmatorii zece ani am incercat sa intelegem acest areal, de ce aceste animale se afla aici si in ce perioade ale anului infloresc anumite plante".

World Wide Fund for Nature descrie DMZ ca "un punct de importanta maxima in migratia anuala a pasarilor de la locurile de origine din nord-estul Chinei si sud-estul Rusiei".

In ceea ce priveste mamiferele, cerbul de apa - specie endemica, cunoscut drept cerbul cu colti - si leoparzi pot fi vazuti pe campurile ingradite cu sarma ghimpata.

Mai multi cercetatori atat din Coreea de Sud, cat si din Coreea de Nord, dar si organizatii de mediu internationale au facut mai multi ani apel la conservarea DMZ. Pe de alta parte, deschiderea regiunii poate fi un semnal de reconciliere intre cele doua state.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#trasee turistice Coreea , #Coreea