Tinere afgane agresate de talibani pentru că cereau drept la educație. ”Nu ne rupeţi stilourile, nu ne ardeţi cărţile, nu ne închideţi şcolile”

Joi, 30 Septembrie 2021, ora 15:48
3079 citiri
Tinere afgane agresate de talibani pentru că cereau drept la educație. ”Nu ne rupeţi stilourile, nu ne ardeţi cărţile, nu ne închideţi şcolile”
Ei le-au împins violent pe fete către porta de la intarea în liceu FOTO News.ro

Şase tinere afgane au încercat să manifesteze joi, 30 septembrie, în capitala Kabul, însă au fost îmăpiedicate de către talibani, care au tras focuri de armă în aer, au constatat jurnaliste AFP.

Trei tinere care purtau văl şi mască de protecţie s-au dus în faţa Liceului de fete Rabia Balkhi, în estul Kabulului, joi, către ora locală 8.00 (6.00, ora României), purtând o banderolă care proclama în engelză şi dari ”Nu politizaţi educaţia!”.

”Nu ne rupeţi stilourile, nu ne ardeţi cărţile, nu ne închideţi şcolile”, se putea citi pe banderolă, ilustrată cu o imagine în care apar tinere purtând văl, într-o sală de clasă.

Imediat după ce li s-au alăturat alte trei manifestante, dintre care una purta o pancartă pe care se putea citi ”Educaţia este identitatea umană”, aproximativ zece talibani înarmaţi au intervenit.

Ei le-au împins violent pe fete către porta de la intarea în liceu, închisă.

Unul dintre ei le-a luat banderola, pe care a făcut-o cocoloş, iar ceilalâi atacau jurnaliste străine şi încercau să le împiedice să filmeze.

Un taliban a tras, atunci, un în aer o rafală scurtă cuun pistol-mitralieră.

Manifestantele s-au refugat în interiorul instituţiei, iar talibanii au alergat după cameramane şi fotografe, cărora au încercat să le ia camerele de luat imagini.

Unul dintre talibani l-a lovit pe un cameraman străin cu patul puştii.

Ei erau conduşi de către un târnăr neînarmat, echipat cu un talikie-walkie, care s-aprezentat ca fiind Mawlawi Nasratullah, şeful Forţelor Speciale talibane la Kabul şi în regiunea capitalei.

El le-a cerut oamenilor săi să-i adune pe cei aproximativ zece jurnalişti - toţi din presa internaţională - şi li s-a adresat.

”Eu respect jurnaliştii, dar această manifestaţie nu a fost autorizată”, a declarat el.

”Autorităţile Emiratului (Islamic) Afganistan nu au fost informate. De aceea nu este prezent niciun jurnalist afgan”, a continuat el.

”Dacă ele ar fi cerut autorizaţie pentru a manifesta, ele ar fi primit-o”, a dat el asigurări.

”Eu respect drepturile femeilor. Fără asta, voi nu aţi fi fost aici”, a adăugat el, înconjurat de o gardă înarmată cu priviri feroce.

”Aţi încercat să acoperţi o manifestaţie ilegală. Vă amintesc că, în ţări moderne, Franţa sau Statele Unite, poliţia loveşte manifestanţi”, a spus el.

Acest apel la manifestaţie a fost lansat pe Internet de către un grup, ”Mişcarea Spontană a Femeilor Activiste din Afganistan”.

La începutul lui septembrie, talibani înarmaţi au dispersat manifestaţii în mai multe oraşe, inclusiv la Kabul, Faizabad şi Herat, unde au fost ucise două persoane.

Toate manifestaţiile în Afganistan au fost interzise de către noua putere talibană, la 8 septembrie, iar contravenienţii sunt ameninţaţi cu ”acţiuni legale dure”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cel puțin 137 de persoane au murit în urma ploilor abundente care s-au abătut asupra Afganistanului și Pakistanului FOTO/VIDEO
Cel puțin 137 de persoane au murit în urma ploilor abundente care s-au abătut asupra Afganistanului și Pakistanului FOTO/VIDEO
Bilanţul deceselor provocate de furtuni în Afganistan şi Pakistan a crescut la cel puţin 137 în ultimele zile, precipitaţii abundente fiind aşteptate în continuare în unele zone,...
Catastrofă umanitară în Afganistan. Inundațiile au ucis zeci de persoane și au distrus peste 2.600 de case
Catastrofă umanitară în Afganistan. Inundațiile au ucis zeci de persoane și au distrus peste 2.600 de case
Aproximativ 70 de persoane au murit, începând de sâmbătă, în inundaţii şi revărsări de ape în Afganistan, anunţă Departamentul gestionării catastrofelor naturale, relatează AFP....
#tinere, #Afganistan, #manifestatie, #drepturi, #educatie , #Afganistan