The Economist: Minciunile lui Putin au consecinte grave asupra rusilor si intregii lumi

Duminica, 27 Iulie 2014, ora 20:27
9677 citiri
The Economist: Minciunile lui Putin au consecinte grave asupra rusilor si intregii lumi
Foto: Business Insider

In 1991, cand s-a prabusit URSS, multa lumea credea ca rusii vor avea sansa sa devina cetatenii unei democratii asemanatoare cu cele occidentale. Insa contributia lui Vladimir Putin la istoria recenta a Rusiei a pus aceasta tara pe o cale total diferita, sustine The Economist.

Totusi, exista persoane care nu vor sa vada adevarata fata a liderului de la Kremlin.

Doborarea avionului cu aproape 300 de oameni la bord in estul Ucrainei este o tragedie, dar si o masura a raului facut de Vladimir Putin, noteaza The Economist.

De ce este timpul ca Ucraina sa fie divizata

"In timpul mandatelor sale, Rusia a devenit inca o data un loc unde adevarul si minciuna nu pot fi separate una de alta. (...) Domnul Putin sustine ca este patriot, insa el reprezinta o amenintare - dupa standardele internationale, ale vecinilor sai si chiar ale poporului rus, care este intoxicat de propaganda anti-Occident", se arata in articolul citat.

Mai mult, jurnalistii sustin ca, daca lumea nu actioneaza impotriva lui, atunci vor veni vremuri grele.

Implicarea lui Putin

Putin a dat vina pe Ucraina pentru doborarea avionului, insa dovezile au aratat ca militantii prorusi au fost autorii atacului si ca ei au tras cu racheta, crezand ca tinta este o aeronava militara.

Mai mult, exista si niste interceptari in care liderii rebelilor sustin exact acest lucru.

Insa cum este implicat Putin in acest caz? In primul rand, se pare ca racheta respectiva a fost adusa de la rusi, echipa din spatele atacului a fost antrenata tot in Rusia, iar ulterior echipamentul a fost trimis... in Rusia.

"Pe de alta parte, implicarea lui Putin poate fi privita si intr-un sens mai larg, avand in vedere ca acesta este razboiul lui", arata The Economist.

Publicatia citata sustine ca liderii autoproclamatei Republici Populare Donetk nu sunt separatisti ucraineni, ci cetateni rusi care sunt sau au fost membri ai serviciilor din Moscova.

Fostul lor coleg, Vladimir Putin, a finantat razboiul si i-a armat cu tancuri si artilerie. "Separatistii au apasat pe tragaci, dar Putin a tras sforile", mai arata publicatia citata.

The Economist sustine ca incidentul recent ar fi trebuit sa il faca pe liderul rus sa renunte macar putin la atitudinea sa fata de ce se intampla in estul Ucrainei, insa acest lucru nu s-a intamplat. Din doua motive.

Primul raspuns la atacurile Occidentului este minciuna, iar oamenii lui Putin au emis teorii care mai de care mai incredibile despre doborarea avionului.

Avion prabusit in Ucraina: Incredibilele teorii ale conspiratiei din Rusia

In al doilea rand, el este prins in reteaua sa de neadevaruri, astfel ca nu isi permite sa iasa in spatiul public si sa recunoasca adevarul.

Un final previzibil

Insa minciuna are picioare scurte, mai ales ca devine din ce in ce mai evident ca liderul de la Kremlin si oamenii sai au furat o multime de bani de la poporul rus, sustine The Economist.

"Legat de ce se intampla in Ucraina: Occidentul a impus sanctiuni minore Rusiei dupa anexarea Crimeii si a amenintat ca le va insapri daca va invada estul Ucraina. Insa Putin exact asta a facut: trupe platite de statul rus, chiar daca nu purtau uniformele lor, au ajuns sa controleze o parte din tara vecina.

Insa Occidentului i s-a parut convenabil sa creada minciunile lui Putin, iar sanctiunile au fost insuficiente si aplicate prea tarziu. In plus, chiar si dupa ce el a continuat sa finanteze rebelii din Ucraina, liderii UE si SUA au ezitat", se arata in articolul citat, care aminteste ca nici macar dupa doborarea avionului cu aproape 300 de oameni la bord reactia Occidentului nu a fost una dura.

In consecinta, The Economist le cere oficialilor UE si SUA sa infrunte adevarul crud: comunicarea si resetarea legaturilor cu Rusia nu vor face din Putin un lider normal.

"Occidentul ar trebui sa impuna acum sanctiuni dure, sa urmareasca prietenii sai corupti si sa il faca sa spuna adevarul", considera sursa citata, care mai mentioneaza ca, daca nu se va intampla acest lucru, atunci europenii, americanii si restul lumii pateaza memoria oamenilor nevinovati care au murit in incidentul aviatic din estul Ucrainei.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#minciuni Vladimir Putin, #Vladimir Putin The Economist, #minciuni Putin Ucraina , #Rusia